Як протистояти психологічному насильству на роботі — пояснює психологиня

Як протистояти психологічному насильству на роботі — пояснює психологиня

Психологиня, викладачка кафедри педагогіки та психології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Людмила Копишинська в ефірі Українського радіо пояснила, що таке "мобінг" та як протистояти йому на роботі.

Мобінг — психологічне насильство на роботі. Є багато варіантів мобінгу, про які ми навіть не здогадуємося, поки не зіткнемося з своїми негативними переживаннями і не почнемо шукати відповіді  у фахівців або в Інтернеті. Наприклад, коли жінки приходять на роботу, а їх попереджають про те, що вони не мають права вагітніти, це є проявом мобінгу. Або, наприклад, ми дізнаємося, що у цьому колективі є традиція стосовно посвяти у трудовий колектив і жарти або неформальна церемонія посвяти у колектив порушують наші почуття рівноваги, особистої гідності.

До мобінгу належить абсолютно все, що викликає у конкретної людини, яка опинилася в певній ситуації у трудовому колективі негативні переживання. Те, що нас щось чіпляє, говорить про те, що ми потрапили в умови, де, наприклад, немає товариської підтримки, де немає комфортної психологічної обстановки, де нам неприємно щось.

На цю тему  Юрист: часто причиною невдоволення роботою є цькування з боку керівництва та колег

Головним орієнтиром, який говорить про те, що ми потрапили в ситуацію, коли не поважають нашу людську гідність, є наше почуття ошуканості, того, що нас зачепили за особисте "я".

Щодо того, як протистояти цьому, то є трудове законодавство. Ми повинні говорити, що щось не належить до наших функціональних обов’язків. Спочатку обов’язково має бути розмова про те, що я маю робити та в який термін я маю це робити. Тобто або ми вирівнюємо ситуацію відповідно до того, що я маю робити і в який термін, або треба шукати іншу роботу. Якщо після відвертої розмови з керівництвом щодо того, що вас щось не влаштовує  в стосунках у вашому колективі, ви не знаходите підтримки, то варто шукати інший простір.

Фото ─ pexels.com