Експрем’єр-міністр Юрій Єхануров: шанс є, треба прагматично провести газові переговори

Експрем’єр-міністр Юрій Єхануров: шанс є, треба прагматично провести газові переговори

Про реорганізацію міністерств, ліквідацію економічного підрозділу Нацполіції, початок анбандлінгу "Нафтогазу", тристоронні газові переговори та приватизацію — говорили в ефірі Українського радіо з прем’єр-міністром України 2005–2006 років, міністром оборони 2007–2009 років Юрієм Єхануровим.

0:00 0:00
10
1x

Про укрупнення міністерств

Скорочення кількості членів уряду, міністерств — це загальна тенденція. Об’єднання Міністерства економічного розвитку та АПК я б назвав так: "конструктивне руйнування". Тому що для того, щоб зробити реформи з таких старих систем, де задіяні величезні інтереси й великі гроші, де багато лобістів, які розставили своїх людей, неможливо щось удосконалити. Треба зруйнувати, а потім зібрати пазли по-новому. Це напряму пов’язано з намірами провести земельну реформу. У тій структурі міністерства АПК це було б неможливо зробити, бо гальмування йшло б на всіх поверхах.  

Стосовно Міністерства культури, молоді і спорту, то просто будуть різні департаменти, різні заступники міністрів. Викликало подив Міністерство екології та енергетики. Це трохи дивно. Мені здається, це задля того, щоб провести скорочення кількості міністерств.

В цілому, структура уряду зараз не проста. Питання у тому, що чинні міністри отримали команду звільнити всіх заступників, і це зробили. Але нових ще не призначили. І досить багато часу піде на те, щоб розсістися, розібратися, чим будуть займатися, а від них президент вимагає вже якихось дій. Це суто організаційний період, який треба пройти, і до нового року почнеться більш-менш стала робота.

Про ліквідацію економічного підрозділу Нацполіції

Про це багато говорили раніше. Це вимога багатьох підприємців скоротити цей тиск. Але в Службі безпеки України починають трохи відходити назад: "як так, ми втратимо ці важелі". Годуватись-то десь треба. В цілому, я схвалюю це.

Про початок анбандлінгу "Нафтогазу"

Потреба така є. Було б цікаво подивитися на такий об’єкт управління, як газотранспортна система та підземні сховища газу. Такий об’єкт для інвестицій, і створити газовий hub на Закарпатті, де близько 29 млрд. кубометрів газу можна зберігати. Нова структура могла б влітку закуповувати, а взимку — продавати. Але для цього потрібні серйозні інвестиції з-за кордону. Треба серйозно попрацювати з американськими компаніями, щоб вони прийшли на наш ринок. Що б ми не робили з європейцями, ми матимемо "Газпром".

Про тристоронні газові переговори

Наскільки я знаю, зустріч була короткою. Просто знайомились. Слова "ринкові умови" — це так, для народу. Ні про що. Але те, що переговори будуть, це дуже добре. Росія зобов’язана постачати газ в Європу. "Північний потік" не відбувся. Значить, у нас є шанс. Тобто треба прагматично провести переговорний процес. Важливо, щоб ми мали чітку позицію, яка має бути обов’язково узгоджена з президентом України.

Про приватизацію

Зараз є майже три десятки об’єктів великої приватизації. Вони вимагають ретельної підготовки і продажу. Продавати має інвестиційний банк, бажано закордонний. Потрібно пройти процедуру конкурсу на цю посаду. Потім треба вивчити і провести реструктуризацію об’єкту перед продажем, а потім їздити і пропонувати. Кожен об’єкт може коштувати досить серйозні гроші.

На фото — Юрій Єхануров, facebook.com