Бюджет-2020 працює проти тих обіцянок, які давала нова влада — Невмержицький

Бюджет-2020 працює проти тих обіцянок, які давала нова влада — Невмержицький

Кабмін представив у Верховній Раді проєкт бюджету-2020. Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній та керуючий партнер консалтингової компанії "Фінансова студія" Євген Невмержицький в ефірі прокоментували, якими є переваги та недоліки бюджету на наступний рік.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Не добре те, що Гончарук говорив, що у нас буде 40% зростання економіки через 5 років. Це все брехня. У дійсності цей бюджет не показує того, що у нас через 5 років буде зростання на 40%. Це фактично переписаний бюджет, який писав ще Гройсман у квітні", — зазначив Тарас Загородній.

Експерт зауважив, що укріплення гривні вже викликало проблеми з виконанням бюджету. 

"Сильна гривня зараз є не через гарну роботу економіки, а через приплив спекулятивного капіталу, який приходить на завищену облікову ставку у 17%. Це гарячі спекулятивні гроші, які як тільки щось почнеться, вони миттю будуть виведені з країни, і ми отримаємо шалену девальвацію. Укріплення гривні вже викликало проблеми з виконанням бюджету. У цьому бюджеті були закладені інші параметри валютного курсу, до яких прив’язані акцизи та мита. Якщо у даному випадку меншає курс долара відносно гривні, це означає недовиконання бюджету. У четвертому кварталі у нас вже буде недовиконання бюджету", — зазначив він.

Тарас Загородній також додав, що "зміцнення гривні призводить до пригнічення експорту. Експортери починають втрачати гроші на зовнішніх ринках. Відбувається уповільнення експорту. І це означає, що на наступний рік проблема буде переноситись".

Експерт підкреслив, які фактори можуть негативно позначитися на розвитку держави.

"Якщо йде невиконання бюджету, то виникає питання: "Де ви гроші брати будете?". Влада дуже неоднорідна в дійсності, це вже відчувається. Депутати де-факто відмовилися знімати з себе депутатську недоторканність, оскільки треба внести зміни у закони. Уряд Гончарука вже починає нервувати. Існує тиск групи Коломойського на вирішення питання "Приватбанку", а виконувати це повинен Гончарук та міністр юстиції. Мажоритарники нікуди не поділися, і  будуть вимагати субвенції на округи. Неоліберальна політика щодо землі є також помилковою. Не зрозумілим є питання щодо мирного плану, що ми робитимемо з Донбасом", — сказав він.

Євген Невмержицький вважає, що у бюджеті дуже добре те, що він розглядається вчасно, і що на сьогодні валюта стабільна та трохи укріпилася. І добре, що є єдина команда, яка на себе взяла відповідальність за виконання обіцянок.

Експерт наголосив, що необхідно знижувати облікову ставку центрального банку, яка не сприяє розвитку економіки.

"Стабільна гривня — це дуже важливо. На макроекономічному рівні в інших країнах Національна валюта може коливатися на рівні 3%. Облікова ставка центрального банку у 16,5% — це завелика відсоткова ставка, і вона є такою, яка робить неможливим нормальний розвиток економіки. Цілі галузі в економіці просто не можуть розвиватися, оскільки це зависокі відсотки", — пояснив він.

Невмержицький зауважив, що "для того, аби знизилися процентні ставки по кредитах для бізнесу і наповнювалась економіка грошима, треба знизити цю відсоткову ставку і посилити вимоги до регулювання кредитних ризиків. Це надасть можливість зменшити інфляцію".

Невмержицький також підкреслив, що невирішеним є питання тарифів, додавши, що, насамперед, потрібно збільшувати доходи громадян.

"Головне — це підтримка інвесторів. І цей бюджет не сприяє підтримці. Навпаки, збільшено мінімальну заробітну плату, це тиск на бізнес. Крім того, не вирішені питання з тарифами. А це дуже важливо, треба збалансувати питання тарифів. Але "збалансувати" не означає "зменшити". Треба збільшити доходи бізнесу та громадян", — прокоментував експерт.

Він також прокоментував, що "підвищення заробітної плати — це фактично зменшення доходів населення. Це збільшення податкового тиску — на 18% з фізичних осіб. Це пряма шкода державному бюджету. І це погіршує умови ведення бізнесу, хоча президент заявив, що ми хочемо потрапити у десятку рейтингу Світового банку. Крім того, Україні варто покращувати умови праці всередині країни. Бюджет працює проти тих обіцянок, які давала нова влада".

Зазначимо, Кабінет міністрів представив у Верховній Раді проєкт бюджету-2020. Документ надійшов до Ради 15 вересня і повинен бути схвалений до 1 грудня. У проєкті доходи передбачені в сумі 1079,5 млрд. гривень, витрати 1170,0 млрд. гривень. Інфляція прогнозується на рівні 6%, курс долара 28,2 гривень. Мінімальна зарплата складе 4723 гривень, а  мінімальна пенсія підвищиться на 8% з 1638 до 1769 гривень.

На фото — Тарас Загородній та Євген Невмержицький

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук