Штурм "Зони 51" закінчиться "штурмом" сцени і пивних кіосків — полковник СБУ у відставці

Штурм "Зони 51" закінчиться "штурмом" сцени і пивних кіосків — полковник СБУ у відставці

У США є двоє перших затриманих з числа людей, які вирішили штурмувати секретну військову базу "Зона 51" у пошуках замордованих іншопланетян. Про перспективи такої акції та якою може бути реакція військових — у студії Радіо Промінь розповів полковник СБУ у відставці Михайло Притула.

"Зона 51" — це секретна база військово-повітряних сил США, розташована неподалік Лас-Вегаса. У 2013 році влада офіційно визнала, що там проводять випробування літаків-розвідників. Але в соцмережах розкрутили цілу конспірологічну теорію, за якою на цій базі американські військові з середини минулого століття проводять експерименти над іншопланетянами та досліджують НЛО. 

Ця ідея фігурує в безлічі американських мультфільмів і серіалів, а наприкінці червня адепти "теорії змови" вирішили штурмувати базу, аби звільнити нещасних.  

У Facebook створили для цього подію — її підтримали два мільйони підписників, нині охочих вже 4 млн. Що цікаво: цього тижня з'явилися вже і перші штурмовики. Це 20-и і 21-річний блогери з Нідерландів, у яких разом на двох понад мільйон підписників.

Вони увійшли в історію і стали першими затриманими учасниками штурму "Зони 51" — одного з головних мемів 2019 року. Щоправда, цим блогерам довелося видалити весь відзнятий матеріал, а також на них очікує від трьох до шести місяців в'язниці або 500 доларів штрафу. 

На штурм зареєструвалися навіть "зірки". А військові сили США на це реагують адекватно і серйозно до цього ставляться: закрили повітряний простір над базою, попередили, що у випадку штурму використають зброю, поліція вже пригрозила ув'язненням і штрафами.

Свою оцінку такому явищу дав Михайло Притула, полковник СБУ у відставці:

"Для учасників це розвага поїхати пошукати іншопланетян. А от для чиновників, поліцейських, які там знаходяться, це зовсім не розваги... Військові застосовують зброю так, як їм написано по закону. Тому, якщо буде проникнення на територію бази, то певно, що американці будуть застосовувати зброю, так, як належить. Є військовий об'єкт, його потрібно захищати і його будуть захищати. Певно, що люди, які приїхали туди розважатися, не мають такого наміру ризикувати власним життям. Всі ці жарти мають місце лише у Фейсбуці", — переконаний полковник. 

Михайло Притула скептично ставиться до того, що акція справді збере мільйони людей, адже у цій пустелі немає умов для життя. 

"Лайкнути у Фейсбуці, і взяти участь у реальній поїздці за тисячі кілометрів, скажімо, із Каліфорнії до штату Невада — у пустелю, де немає ніякої цивілізації, в принципі, ні для кого (крім місцевих жителів) — то це, напевно, зовсім інші речі.  Одна справа — лайкнути і підписатися, інша справа — витратити кілька тисяч доларів на цю поїздку з власної кишені", — вважає експерт.

Утім, охочі все одно знайдуться, та на думку Михайла Притули, з огляду на те, що вже зараз довкола бази розбивається платний кемпінг, "це буде виглядати приблизно так, як байкерські чи інші фестивалі. І штурм закінчиться "штурмом" сцени і пивних кіосків".

Фото:Facebook/Area51