"Токсична маскулінність": чим небезпечна для чоловіків та жінок — розповідає дослідник Браян Хейльман

"Токсична маскулінність": чим небезпечна для чоловіків та жінок — розповідає дослідник Браян Хейльман

Про проблеми гендерної дискримінації і маскулінності та про те, чому це відбувається у світі, говорили в ефірі Радіо Культура з дослідником Браяном Хейльманом, який завітав до України в рамках місії "He for She".

Хейльман пояснив, чому він зосередився на питаннях маскулінності.

"Перш за все, я прийняв таке рішення через статистику, тому що вона вражає. Є такі приклади токсичної, деструктивної поведінки чоловіків. У нас є злочини з насильством, в нас є домагання… Усе це пов'язане саме з кризою маскулінності", — пояснив він.

Токсична маскулінність — сукупність традиційно чоловічих атрибутів, які можуть шкодити не лише жінкам, а й чоловікам та суспільному ладу в цілому. Вчені використовують термін "токсична маскулінність" для позначення стереотипно чоловічих ролей, які обмежують види емоцій, дозволених хлопцям і чоловікам.

 

"Це залежить не просто від того, що людина народилася чоловіком, а які сигнали надає суспільство чоловікам і через це в них виникають такі проблеми", — сказав він. 

 

Дослідник зауважив, що, як в Америці, так і в світі ми бачимо, є певні норми виховання чоловіків, певні традиції:

 

"Чоловікам навязуються стереотипи про те, що таке бути справжнім чоловіком. Чоловікам нав’язуються такі ідеї і стереотипи про те, як вони повинні доводити свою мужність. Чи це повинна бути сила, агресія, домінування серед інших. Або ж у стосунках із жінками, як вони це показують. Або ж якась нездорова сексуальна поведінка, насильство чи дискримінація щодо жінок".

 

Браян Хейльман наголошує, що не кожен з нас може бути фізично сильнішим, фізично домінувати над іншими, та й не всі цього хочуть.

 

"Також є такі стереотипи, що бути чоловіком не показувати своїх емоцій, слабкості, ні в кого ніколи не просити допомоги, вирішувати все самотужки. Але, насправді, ми знаємо, що час від часу людям потрібна допомога. Усі почуваються сумно, у всіх буває якась депресія. Але на чоловіка іде тиск з боку цих чітких, жорстких стереотипів і, як ми бачимо, це має досить негативні наслідки для чоловіків. І не тільки для чоловіків, а й для жінок також", — зазначив він.

Браян Хейльман (другий праворуч). Фото Радіо Культура