Чому зростає довіра до інституцій влади — пояснюють соціологи

Чому зростає довіра до інституцій влади — пояснюють соціологи

Аналітикиня фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" Поліна Бондаренко та заступник директора соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів в ефірі Українського радіо прокоментували, чому зростає динаміка росту підтримки і довіри населення до інститутів влади.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Зростає довіра не до інститутів як таких, а до представників цих інститутів. Якщо ми говоримо про президента України Володимира Зеленського, то рівень довіри до нього близько 70% як до президента України. Але це не довіра до інституту президентства, а саме до Володимира Зеленського", — зазначила Поліна Бондаренко.

Любомир Мисів зауважив, що позитивний рейтинг президента є закономірним у післявиборчий період.

"По-перше, ми маємо поствиборчий період. Кожен з президентів, кожен з очільників уряду на своєму старті мав позитивний рейтинг довіри. Звісно, Володимир Зеленський умовно побив рекорд серед усіх президентів, які були до цього", — сказав він.

Експерт наголосив, що зростання довіри до таких інституцій влади, таких як президент, Кабінет міністрів та Верховна Рада пов'язане, насамперед, з особистістю Володимира Зеленського.

"Це досить персоналізований рейтинг. Якщо говорити про зростання довіри до таких інституцій влади як президент, Кабінет міністрів та Верховна Рада, то, насамперед, це пов'язане з особистістю, очікуваннями та певними виконаннями обіцянок, які були до Володимира Зеленського. На сьогодні цей його високий політичний рейтинг та довіра до нього як до особистості, яка персоналізована з посадою президента України, вона переростає і надає певного фону довіри до всіх інституцій влади та будь-яких ініціатив органів влади", — пояснив Мисів.

Поліна Бондаренко також додала, що "ставлення громадян до реформ сформоване засобами масової інформації: як ЗМІ говорять про реформу та з ким вони її пов'язують. Таким чином, визначається позитивне чи негативне ставлення до реформи".