Екссуддя КСУ Віктор Шишкін про перспективи відкриття ринку землі: є питання щодо законотворчої роботи

Екссуддя КСУ Віктор Шишкін про перспективи відкриття ринку землі: є питання щодо законотворчої роботи

Суддя Конституційного суду (2006–2015), народний депутат перших трьох скликань Віктор Шишкін має багато питань щодо підходу до законотворчої роботи у контексті відкриття ринку землі. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Мораторій накладався з однієї метою. Оскільки земельні правовідносини не врегульовано відповідним законодавством, потрібно розробити комплексне, системне, багатогранне законодавство. Такого законодавства ні за президента Кучми, ні за президента Ющенка, ні за президента Януковича, ні за президента Порошенка розроблено не було", — зазначив Віктор Шишкін.

Суддя КСУ 20062015 років наголосив, що є дуже багато питань щодо законотворчої роботи у контексті відкриття ринку землі.

"Я не знаю, яку "лажу" ухвалив чинний парламент останніми законами, тому що ці закони треба вивчати. Ми не знаємо доктринальний підхід до ринку землі. Відкрити ринок землі… Для кого? Як? За наявності того, що у нас не переписано населення, немає обігу землі, неудосконалений кадастр… У мене купа питань з точки зору підходу до цієї законотворчої роботи", — сказав Шишкін.

Народний депутат України VIII скликання Олексій Мушак зауважує, що зараз завдання уряду і президента зробити прозорі і зрозумілі правила гри. Він також звернув увагу на те, що ринок землі не запускають одразу, час для підготовки буде. 

В Офісі президента припускають, що розблокування ринку землі відбудеться до кінця 2019 року.

Читайте також — Ринок землі: що говорять політики і чи можна довіряти їхнім словам — роз'яснює аналітик

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 2020 року.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення була запроваджена у 2001 році. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999 року колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію, парламент його неодноразово продовжував. 

 На фото — Віктор Шишкін