Україна дивовижна: чотири природні місця в Україні, які хоча б один раз варто відвідати

Україна дивовижна: чотири природні місця в Україні, які хоча б один раз варто відвідати

Про дивовижні природні місця України, які хоча б один раз потрібно відвідати, в ефірі Радіо Культура розповів Петро Тєстов, аналітик міжнародної благодійної організації "Екологія. Право. Людина".

"Я багато їздив по Європі. Спеціально їздив у національні парки, дивився старі ліси, найкрасивіші річки. Я можу сказати, що в цьому Україна випереджає більшість країн континентальної Європи. Те, що у Німеччині сотні тисячі туристів їздять подивитися на старий дубовий ліс, то біля Києва таких старих дубових лісів у сотні разів більше", — переконаний він.

Петро Тєстов рекомендує відвідати національний природний парк "Прип’ять-Стохід" на Волині. Парк створений у місці, де річка Стохід впадає у річку Прип'ять.

фото - uk.wikipedia.org

"Це найбільш збережена (без меліорації, без спрямлення русла, без дамбування) річкова долина у Європі. Річка Стохід розходиться на десятки протік серед лісу. Там є можливість орендувати байдарки і зробити собі чудовий сплав-відпочинок на 23 дні, пропливаючи між лабіринтами очеретів, спостерігаючи за птахами, за бобрами. Це водний маршрут, який би я радив, — розповідає представник організації "Екологія. Право. Людина".

Якщо запланували піший маршрут, то він радить навесні відвідати Дворічанський національний природний парк, на Харківщині.

"Там є крейдяні схили, крейдяні справжні гори вздовж річки Оскіл. З цих гір відкривається просто нереально фантастична панорама. Ці гори білі крейдяні, вони дуже фотогенічно виглядають. Там ростуть унікальні рослини. Таких крейдяних виходів у Європі дуже мало, тому майже всі рослини є червонокнижні. І, що приваблює туристів, це просто рай для бабаків. Це степовий сурок, який, на жаль в Карпатах, не зберігся, лише в степу. Чим вони класні? Тим, що за ними можна спокійно спостерігати", — розповідає аналітик.

фото - uk.wikipedia.org

 

По Карпатах так само є багато різних маршрутів, але Ужанський природний парк відвідують нечасто.

"Туди ходить прямий потяг з Києва до Великого Березного. Чим він унікальний? В ньому збережені букові праліси, які увійшли до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тобто це дійсно ліси, які ніколи не були вирубані. В Європі таких небагато, і якщо говорити про континентальну Європу, то більшість зосереджена в Україні", — розповідає Петро Тєстов і додає, що туди краще приїхати восени, коли буки будуть жовтуваті.

Ще об’єкт, який варто відвідати, це Ірдинські болота на Черкащині.

"Це колишнє русло Дніпра. Дуже мальовничі місця, де велика кількість птахів, де справді затоплені ліси, по яких можна поплавати на човні, походити пішки. Можна робити там цікаві екстремальні маршрути", — говорить він.

Петро Тєстов перконаний, що Ірдинські болота можуть стати туристичним об’єктом європейського рівня, якщо розробити інфраструктуру, вкласти кошти.

фото - in.ck.ua