Жінка в технологічному бізнесі: досвід Дарії Лещенко

Жінка в технологічному бізнесі: досвід Дарії Лещенко

Про свій бізнес, специфіку роботи та з чого все починалося, в ефірі Радіо Культура розповіла співзасновниця компанії SupportYourApp, перша учасниця Forbes Technology Council від України Дарія Лещенко.

Жінка в бізнесі: як поєднувати з іншими сферами життя

Я впевнена, що в Україні в наші роки це все є актуальною темою. Хоча я вважаю, що потрібно просто сприймати це як сенс буття. Не робити вибір, наприклад, в сторону бізнесу чи в сторону особистого життя. Для мене мій бізнес, моя робота це не просто складова мого життя. Це і є моє життя.

Специфіка роботи компанії

SupportYourApp це сервісна компанія в IT. Але ми не звичайна IT-компанія, яка розробляє тільки додатки, або яка працює тільки з IT. Ми є складовою сервісною, яка включає в себе спілкування з користувачами цих додатків.

Як створити і масштабувати такий бізнес

Компанії 8 років. І починали ми, в принципі, з того ж самого, що ми зараз і продаємо іншим клієнтам по всьому світу, але ми це робили для себе. 8 років тому це також була IT-компанія, яка розробляла додаток для Мас-комп'ютерів, для Windows-комп'ютерів. І в цій компанії ми були просто департаментом, який працював цілодобово, який володів англійською, російською та українською мовами. І 8 років тому до нас прийшов наш знайомий, в якого також була своя компанія, яка розробляла IT-продукти. І коли ти продаєш продукт на міжнародний ринок, з'являється питання: а хто вночі буде відповідати на запити цих користувачів? Знайомий побачив, що ми вже для себе створили таку екосистему. Він запитав, чи зможемо ми йому допомогти. Так і почався взагалі весь наш шлях. Це був бізнес в середині бізнесу.

Клієнти з усього світу

8 років тому, маючи одного клієнта, було дуже важко уявити собі як це так: можна продавати такий сервіс навіть за кордон. Але зараз серед наших клієнтів уже світові, мільярдні компанії, які дуже-дуже відомі в усьому світі. І SupportYourApp вважається саме компанією, яка надає такі послуги на дуже високому рівні.

Досвід роботи офіціанткою

На другому курсі я зрозуміла, що мені потрібно щось з гнучким графіком, де я можу сама собі обирати, коли я можу прийти попрацювати. І найпростішою була можливість піти працювати офіціанткою… Мені дуже подобалося, тому що потрібно було запам'ятовувати всі замовлення. Я не любила використовувати олівець, я намагалася все запам'ятати. Це для мене була така гра коли я приходжу, навіть якщо велика компанія була, я дивилась на кожну людину і абстрактно уявляла, що кожна людина замовляє і швиденько підбігала внести це в систему. І мені подобалося, коли все було ідеально.

Робота з іншими країнами і клієнтами

До нас клієнти приходять з якоїсь конкретної країни. Ми дивимося, що це за країна. Звичайно, європейські країни нам більш-менш близькі. І ми розуміємо, як з ними працювати, розуміємо, що їм потрібно говорити. Коли заходить країна, з якою ми ще не працювали, ми не знаємо, як з нею працювати. Або мовою, на яких ми ще зовсім не давали наших сервісів. Там, звичайно, ми намагаємося просто рости не дуже швидко і поступово одну людину за іншою додавати, дивитися на те, як воно все йде.

Контроль якості

В мене є такий чек-ліст, де я дивлюся: гаразд, я повинна пройтись, подивитися, ніби як користувач, звернутися до своєї компанії і подивитися, як мені будуть відповідати. Вони не знають хто це, вони не знають коли це. Це може бути і о першій ночі, і о сьомій годині ранку. І через те, що ніхто ніколи не знає, всі повинні робити свою роботу завжди чудово. Плюс у нас є відділ, який називається "Контроль якості". Цей відділ і займається тим, що перевіряє чи відповіді, чи навіть тон спілкування з нашими користувачами, він є привітним, він є професійним.

Поради

Після поїздки в Японію на аспенівський семінар, я вирішила раз на тиждень робити дей-офф дні: вибрати для себе один день і абсолютно відключатися від телефонів, від дейвасів, навіть не користуватися еппл-пейєм чи навігатором. І це, дійсно, дає тобі можливість перезарядитись.

Коли в нас в компанії щотижня відбуваються зустрічі для обміну новинами перші 15 хвилин ми граємо. Граємо в ігри, наприклад, показуха або поясни слово на літеру П. Це покращує настрій, по-перше, а по-друге, люди перестають боятися. Це просто їх заряджає і налаштовує на позитивні емоції.

Рекомендована книга для прочитання

Михай Чиксентмихаї "Потік"

Дарія Лещенко. Фото Facebook

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський