Яка ситуація з безпекою в Чорному морі — пояснює Сергій Гайдук

Яка ситуація з безпекою в Чорному морі — пояснює Сергій Гайдук

Про те, яка склалася ситуація з безпекою в Чорному морі — в ефірі Українського радіо розповів голова Асоціації ветеранів Військово-морських сил України, командувач військово-морських сил України 2014–2016 років Сергій Гайдук.

0:00 0:00
10
1x

Гайдук вважає, що Чорне море — це та акваторія, яку після Азовського моря Російська Федерація використовує для опрацювання нових форм і способів гібридної війни на морі.

"Однозначно питання безпеки в Чорноморсько-Азовському регіоні, воно постає не лише перед Україною. В даній ситуації ми говорили (на форумі щодо безпеки в Чорноморському регіоні - ред.про це за трьома рівнями. Тобто, перший рівень — це НАТО і Російська Федерація. Другий рівень — це країни Чорноморського регіону, які є членами НАТО і майбутні члени НАТО й Російська Федерація. І, відповідно, третій рівень — це безпосередньо протистояння України і РФ", — зазначив він.

Сергій Гайдук ситуацію в Чорному морі називає дуже критичною.

"І всі це розуміють. Тому що Форум був високого рівня. Були посли, був аташат, була професура. Тобто люди, які не емоційно, а дуже глибинно розуміють ситуацію, яка склалася в Чорному морі. В цій ситуації Росія робить послідовні кроки для того, щоб Чорне море стало російським озером. І це є факт, тому що та безпрецедентна гонка озброєнь, яка здійснена Росією по мілітаризації Криму, є фактом цього", — пояснює він.

Колишній командувач Військово-морських сил України також вважає, що дії Росії в Чорному морі, як і в Азовському морі, — це "величезна загроза міжнародному цивільному судноплавству".

Нагадаємо, минулого тижня Центр нової стратегії в Румунії і Центр дослідження армії, конверсії та роззброєння з українського боку провели в Бухаресті конференцію, присвячену безпеці в Чорноморському регіоні.  

Сергій Гайдук. Фото УНІАН