У Києві покажуть виставку "З історії єврейських театрів. Україна ХХ століття"

У Києві покажуть виставку "З історії єврейських театрів. Україна ХХ століття"

У Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України 25 вересня відкриється виставка "З історії єврейських театрів. Україна ХХ століття". Вона присвячена діяльності єврейських театрів на території України. Про подію та єврейський театр як такий в ефірі Радіо Культура розказала заступниця директора з наукової роботи Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Ірина Мелешкіна.

В експозиції будуть представлені унікальні матеріали, що відображають етапи становлення єврейського театрального мистецтва від локальних театральних труп до ГОСЕТів (державних єврейських театрів). Оригінальні афіші, фото, сценографія та ескізи костюмів демонструють розмаїття форм та художнього вираження сценічної майстерності.

На виставці можна буде побачити, здебільшого вперше, експонати з фондів Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, Національного художнього музею України / National Art Museum of Ukraine та Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства.

Заступниця директора з наукової роботи Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Ірина Мелешкіна вже понад 20 років вивчає єврейський театр.

"Основна моя наукова тема — це побутування, зародження і, на жаль, зникнення, загибель єврейського театру в Україні. Їдишського театру. Одразу оговорюся, є два напрямки єврейського театру — їдишський і івритський. І от я займаюся саме їдишським театром, який набув, можливо, найбільшого поширення саме тут, в Україні", — зазначила Мелешкіна.

"20–30-ті роки десь приблизно 10% театрального продукту в Україні виходило мовою їдиш. Тобто це було дуже потужне, яскраве явище. І так сталося, що фактично ніхто цю тему (у 70–80–90-ті роки) не порушував", — додала вона.

За словами Мелешкіної, тема єврейського театру виникла саме завдяки її музейній роботі.

"Бо, працюючи в музеї, працюючи з фондами, бачиш різні матеріали, різні музейні предмети. І ось, у нас так сталося, що ще з 20-х років минулого сторіччя зберігається потужна колекція саме театральної юдаїки", — зауважила науковиця.

До слова, 19 вересня на Форумі видавців у Львові на круглому столі Ірина Мелешкіна розкаже про свою книгу "Мандрівні зорі в Україні. Сторінки історії єврейського театру".

Ірина Мелешкіна. Фото Facebook