У Сєвєродонецьку сьогодні стартує фестиваль театрального мистецтва "СвітОгляд"

У Сєвєродонецьку сьогодні стартує фестиваль театрального мистецтва "СвітОгляд"

У Сєвєродонецьку в Луганському українському театрі сьогодні стартує ІІ Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва "СвітОгляд", який триватиме до 24 вересня. Про це в ефірі Радіо Культура розповів Сергій Дорофєєв, директор театру, голова організаційного комітету.

Особливістю цьогорічного фестивалю "СвітОгляд" є надання можливісті глядачеві відштовхнутись від "4-ї стіни" і уповні зануритися в різні пласти драматургії в оригінальному погляді режисерів.

"Мені здається, що сучасний глядач певний період звикає до цього. І ми так само в своєму театрі привчаємо глядача до того, що він має бути не стороннім спостерігачем, а має мати стосунок до вистави, на якій він зараз присутній. І ми своїм фестивалем допоможемо зробити крок до цього", — повідомив Сергій Дорофєєв.

На початку цього року на оголошення про прийом заявок на фестиваль відгукнулися багато колективів. Свої вистави покажуть 10 театрів з різних міст: Дніпра, три колективи з Києва, Сум, Чернігова, Львова.

"Ми, звичайно, також покажемо свою виставу і Донецький театр з Маріуполя, єдиний драматичний театр Донеччини. Завдячуючи колегам, директорам театрів, які відгукнулися одразу і нікого не довелося вмовляти приїхати до нас, відчувалося таке театральне братерство", — поділився голова організаційного комітету.

До експертної ради фестивалю входять відомі українські театрознавці: Сергій Васильєв, Ельвіра Загурська, Анна Липківська, Світлана Максименко, які визначать переможців у 5-ти номінаціях.

Фестиваль "СвітОгляд" був започаткований Луганським українським театром у 2018 році. Має на меті привернути увагу театрального світу України до Луганської області, познайомити її жителів з роботами театрів інших регіонів країни, а також відкрити унікальний світ Луганщини українській мистецькій спільноті.