Чи можливо зробити в Україні повне покриття мобільним інтернетом до 2023 року — коментує експерт ринку

Чи можливо зробити в Україні повне покриття мобільним інтернетом до 2023 року — коментує експерт ринку

Чи вистачить чотирьох років для того, аби впровадити 3G інтернет по всій Україні, та якою має бути роль держави в цьому — розповіла в ефірі Радіо Промінь Елліна Шнурко-Табакова.

До 2023 року Україна буде покрита мобільним зв'язком 3G и 4G, а також доступ до широкосмугового інтернету буде у всіх населених пунктах.  Але зв'язок формату 5G в Україні поки що запускати не планують. Про це заявив віцепрем'єр-міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров під час свого виступу на форумі Yes. 

Також мінімальну швидкість інтернету у відомстві пропонують закріпити на законодавчому рівні. Михайло Федоров підкреслив, що в Україні не буде впроваджуватися 5G до тих пір, поки не буде забезпечена відмінна робота зв'язку минулих поколінь. Хороший 3G и 4G зв’язок міністр прогнозує на всій території України за рік-два. 

Чи вистачить чотирьох років для того, аби впровадити 3G інтернет по всій Україні — розповіла Елліна Шнурко-Табакова, голова правління Асоціації підприємців інформаційних технологій в Україні. Оголошений термін до впровадження державними органами вона вважає не зовсім реальним, адже це — ринкове питання, яке залежить більше від бізнес-доцільності для операторів.  

"Це дуже дивний підхід: коли хтось каже термін, тому що це ринкове питання і оператори повинні визначитися самі. Якщо населення якогось регіону чи села не хоче підписуватись на 2G, якщо немає такої потреби, то, звичайно, ринок туди не прийде. Повинна бути потреба щось отримувати з інтернету. Чи це державні сервіси, чи комерційні сервіси, чи пошта, чи потреба спілкуватися з кимось по скайпу — тобто, дуже різні мотиватори можуть бути для того, щоб користувач та клієнт хотіли отримати  якісний мобільний інтернет. Звичайно, держава повинна заохочувати це для тих випадків, коли це критично важливо. Наприклад, подолання цифрової нерівності між селом та містом. Але і це не обов'язково буде мобільний інтернет — у інших випадках це може бути супутниковий, або ж може і оптику потрібно прокладати".

Елліна Шнурко-Табакова вважає, що заохочування не повинні бути прив’язані до технологій, а мають бути прив’язані до потреб населення.

"Заохочення від держави повинно проходити з тим, що люди отримують більш комфортне та легке життя завдяки інтернету. І тоді оператори, може, зроблять це за пів року," — говорить голова правління Асоціації

Також вона зазначає, що на терміни впровадження таких послуг впливають ціни, а також рівень якості наданих послуг. Як приклад вона наводить сучасну ситуацію, коли у смартфонів дуже швидко виходять з ладу батареї — внаслідок того, що оператори неякісно налаштовують мережу, яка перевантажує пристрої, створюючи дискомфорт.

"Я сподіваюся, що цифровий розрив буде подолано, але ринковими способами — де держава намагається стимулювати, а не визначати якісь кроки і бізнес-плани для приватного ринку", — говорить експертка.

Фото: Pixabay