Припинення транзиту російського газу через Україну: експерт проаналізував, чи вистачить газу українцям

Припинення транзиту російського газу через Україну: експерт проаналізував, чи вистачить газу українцям

Голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик в ефірі Українського радіо прокоментував, якими можуть бути наслідки припинення транзиту російського газу через територію України до Європи.

"Ми можемо закачати і більше 20 млрд. кубометрів газу, але питання: чи потрібно нам закачувати більше на осінньо-зимовий період? І до 15 млрд. кубометрів газу нам достатньо, аби пережити це період. Україна думає не лише про себе, а й про підтримання пікових навантажень транспортування в Європу, про наших європейських споживачів, які отримують російський газ через українську територію. Тобто ми робимо це з запасом для того, аби була забезпечена енергопостачанням не тільки Україна, а й інші країни, які отримують газ через територію України", — зазначив Валерій Боровик .

Експерт зауважив, що якщо Росія повністю припинить транзит газу через Україну, то будуть певні обмеження у постачанні газу споживачам.

"Якщо транзит російського газу буде зупинено під нуль, про що постійно говорить Росія, лякаючи Європу і Україну, то ясно, що будуть обмеження у постачанні. Тому що є технічна спроможність постачати той необхідний обсяг, який потрібен зараз споживачам. Але об’єм у 20 млрд. вселяє оптимізм", — сказав Боровик.

Зазначимо, за інформацією ЗМІ, 19 вересня плануються тристоронні переговори ЄС-Україна-Росія щодо транзиту газу у 2020 році, контракт на який досі не підписано. Як повідомляють у НАК "Нафтогаз України", у сховища закачають до 20 млрд. кубометрів газу, відмітивши, що такої кількості газу вистачить, аби пережити зиму, навіть якщо Росія зупинить транзит газу через територію України у 2020 році.

Фото — pexels.com