Від піаніста та композитора саундтреків до кіно: Антоній Баришевський розповів про свій досвід

Від піаніста та композитора саундтреків до кіно: Антоній Баришевський розповів про свій досвід

Про перший досвід написання саундтреку до короткометражного фільму та про композиторський досвід говорили в ефірі Радіо Культура з піаністом Антонієм Баришевським.

Піаніст Антоній Баришевський став автором саундтреку до короткометражного фільму "Ймовірність".

- Хто запропонував тобі написати музику до цього кінофільму?

Мені запропонував написати музику мій друг, який був в якості сценариста до цього фільму. Спочатку він написав просто невеличке оповідання, а потім разом з друзями вирішив зробити такий маленький, десь 10-хвилинний фільм. І запропонував мені виступити композитором. Ми записали цю музику. Але фільм ще на стадії монтажу. Тобто він вийде може наступного... Я не знаю ще точно.

 

- Але ж ти знаєш про що фільм?

Так. Я знаю.

- Така математична назва у цього фільму - "Ймовірність". У мене взагалі як у людини з математичною освітою, запитання: ймовірність чого?

Ну я не знаю, чи це буде спойлер чи ні, але йдеться про ймовірність існування бога. Тобто це тема досить філософська, серйозна, яка піднімається в цій короткометражці. Основна фабула – історія молодого програміста, який винайшов штучний інтелект та розмовляє з ним, ставить йому питання. Зокрема питання існування бога.

- До речі, щодо картинки. Я побачила там рибку, червону рибку. Я знаю твою любов до водної стихії. Скажи, ти брав участь у розробленні цієї от картинки? Це така яскрава велика рибка з виразним оком, а на тлі видно одинички-нулики, тобто двійкова система числення і це все з програмуванням, математикою пов'язано. Графічне оформлення - були твої ідеї чи ні?

Ні, я не брав в тому участі. Але там були дуже талановиті, майстерні дизайнери, які допомагали створити цей візуал. Мені здається дуже влучно. Це теж первинний тізер до того, що буде в фільмі. Я не знаю, чи можна розкривати. Але рибка там буде.

- Можна розкрити іншу тему. Цей фільм було створено в рамках проекту чи це чиста творчість, люди зібралися і просто схотіли створити таку штуку?

Так, це чистий потяг до творчості. Тобто всі абсолютно горять цим.

- Тобто на Канського лева ви не будете подавати цей фільм?

Я думаю, що вони будуть подавати. Треба всюди подавати. Ну я не знаю чи на лева, а на якісь фестивалі я думаю, що будуть подаватись, звичайно.

- Це був перший досвід написання музики, чи були до цього ще експерименти?

Мабуть, що не перший. Бо перший раз, коли я написав музику був мультфільм, який називається “Хроніки міста”.

- Коли це було?

Це було може десь років два тому.

- І саме тоді от почалися такі спроби щось не лише грати але й писати?

Так, так. Взагалі я пишу музику з дитинства, від 12 років. Щось собі, для себе. Декілька разів грав це на конкурсах.

- Тобто свої твори ти виконував і на конкурсах?

Так. Перший раз на конкурсі Пухалського в Києві. Там потрібен був твір українського композитора. А я що? Ну я сам можу щось. Твір називався “Джерело”.

Антоній Баришевський. Фото - filarmonia.com.ua