Україна може ділитися з іншими країнами досвідом протидії ворожому сигналу — Костинський

Україна може ділитися з іншими країнами досвідом протидії ворожому сигналу — Костинський

Як відбуватиметься розширення українського телевізійного мовлення на непідконтрольних уряду територіях і в районах, що межують з ними? Як працює система блокування ворожого сигналу? Про це в ефірі Українського радіо розповів член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Сергій Костинський розповів, що Україна у 2014 році не була готова чинити опір в інформаційній сфері, але ситуація кардинально змінилася наприкінці 2014 року — була створена міжвідомча комісія, яка розробляла статегію відновлення українського мовлення і протидії російському мовленню.

За його словами, Україна за п’ять років уже накопичила величезний унікальний досвід блокування пропагандистського мовлення. 

"Глушіння ворожого сигналу є в компетенції Міністерства оборони України. І вони цим фахово займаються. Я вважаю, що це позитивний та унікальний досвід. Все, що стосується розбудови українського телерадіомовлення в зоні конфлікту, на територіях, де точиться російсько-українська війна, все, що стосується глушіння ворожого сигналу, — це той досвід, яким Україна вже може ділитися зі своїми сусідами, з іншими країнами, які вбачають небезпеку з боку РФ", — сказав він. 

За його словами, система блокування пропагандистського мовлення "Серпанок" є продуктивною.

"Її треба поширювати, зокрема, і на території Херсонської області для того, щоб глушити сигнал російських пропагандистських телеканалів та радіостанцій з тимчасово окупованого Криму. І її треба поширювати саме на глушіння радіомовлення з боку окупованих Донецька та Луганська".

Сергій Костинський зазначив, що українська влада використовує всі наявні технології для організації мовлення на тимчасово окупованій території, на лінії розмежування.

"Це FM-мовлення, середньохвильове мовлення, яке ми готуємося зараз розвивати. Найближчим часом ми презентуємо новий великий проєкт. Наступний крок — це аналогове телебачення. Попри те, що держава відмовилася від аналогової технології (телевізійного мовлення - ред.), ми зберегли її в Донецькій, Луганській та Херсонській областях. До того ж будемо збільшувати кількість телеканалів, які мовлять на аналогових каналах в напрямку окупованих територій. Цифрове телебачення (наземне цифрове телевізійне мовлення DVB-T/T2 - ред.) — це теж одна технологія. Найголовніше, що, завдяки супутниковому мовленню, всі українські телеканали доступні в будь-якій точці окупованих територій. Це телеканали та 9 радіостанцій, які також можна слухати (через супутник — ред.)",  — розповів він.

Сергій Костинський нагадав, що за ці роки Національна рада з питань телебачення і радіомовлення обмежила ретрансляцію 80 російських телеканалів (в кабельних мережах — ред.), які мовили на український інформаційний простір, і на ці місця прийшли українські телеканали. Крім того, сьогодні на супутниках Amos, Astra є 116 українських телеканалів

Він також розповів, що для розширення українського телевізійного мовлення на непідконтрольних уряду територіях і в районах, що межують з ними, розмістять 11 передавачів стандарту DVB-T/T2, переданих Україні в межах спільного проєкту з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). За його словами, проєкт був започаткований комісією при Міністерстві інформаційної політики у 2018 році й перейшов у фінальну стадію — встановлення передавачів буде завершено найближчими місяцями. Костинський повідомив, що у червні українська сторона отримала вже чотири передавача, а у жовтні очікується отримання ще семи.