"Жертва Тичини залишилась неоціненною" — у Києві презентують шосте перевидання "Соняшних кларнетів"

"Жертва Тичини залишилась неоціненною" — у Києві презентують шосте перевидання "Соняшних кларнетів"

Про 100-річний ювілей першої публікації книги Павла Тичини "Соняшні кларнети" розповіли директорка музею-квартири Павла Тичини Євгенія Слизюк та зберігач фондів музею Сергій Прудивус.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Євгенія Слизюк розповіла, що цього року, в 100 річницю першої публікації збірки Павла Тичини "Соняшні кларнети", відбудеться презентація її шостого перевидання, яке відрізнятиметься від усіх попередніх.

"Усі попередні видання збірки були проілюстровані лише на обкладинці, а для шостого видання наш друг, ілюстратор Дмитро Гриценко, створив свої авторські літографії. Він створив новий дизайн. На виставці можна буде оглянути розвороти книги у великому розмірі та побачити, що саме нового він вніс. Також у книзі представлені фотографії з фондів музею, які доповнюють видання", – анонсувала Євгенія Слизюк.

Ілюстрації до збірки – це проєкт, який виріс з дипломної роботи молодого ілюстратора. Євгенія Слизюк вважає, що вони якнайкраще відповідають ранній творчості Павла Тичини, адже поет творив у своєрідній, ні на кого не схожій манері.

"У Дмитра такі символічні ілюстрації, у яких можна простежити усе життя Павла Григоровича. Ви можете в них побачити і революцію, і образ ліричного героя, і Другу світову, і появу якоїсь техніки… У ці зображення вмонтовані навіть телевізори. Якщо довго роздивлятися ці ілюстрації, ви зможете відчути поезію Павла Тичини", – переконана Євгенія Слизюк.

Сергій Прудивус додає, що Павла Тичину часто недооцінюють і навіть забувають через те навантаження радянської цензури, яке з часом проникло в його вірші. Але його "Соняшні кларнети" не втрачають актуальності й донині, адже вони були написані ще до того, як молодий поет зіткнувся із реаліями тоталітарної держави.

"Трагедія Павла Тичини якраз полягає у тому, що ця жертва, яку він приніс своїй творчості, – неоціненна. Шосте перевидання "Соняшних кларнетів" нагадає про себе людям, – говорить Сергій Прудивус. – Рання творчість Павла Тичини характеризується таким терміном як "кларнетизм" – це стиль Павла Тичини. І саме у шостому перевиданні ми намагалися показати цей кларнетизм ще й з візуального ряду: ілюстраціями, шрифтом та оформленням".

Сьогодні, 13 вересня, о 17:00 у Музеї-квартирі Павла Тичини відбудеться презентація шостого перевидання збірки Павла Тичини "Соняшні кларнети". Вхід вільний.

Фото зі сторінки Музею-квартири Павла Тичини у Facebook