Чи ми питимемо воду з кранів без хлору? — пояснюють в "Укрводоканалекології"

Чи ми питимемо воду з кранів без хлору? — пояснюють в "Укрводоканалекології"

Чи будемо пити воду з крану без хлору, як вирішується питання забруднених вод в Україні та до чого домовляються на LVIV ECO FORUM — Радіо Промінь розповіла віце-президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Ольга Бабій.

"Цього року LVIV ECO FORUM набрав обертів: в ньому беруть участь представники українських міністерств, водоканалів, екологи — загалом учасники з двадцяти країн, зокрема, з урядових представництв. Також приїхало багато представників інжинірингових компаній та бізнесу. В перший день форуму розглядатимуть стратегію водних ресурсів, яку має прийняти Україна вже до кінця року для імплементації європейських директив. Сьогоднішній форум буде вирішальним, бо ми ухвалимо загальні правила, які маємо виконувати", — розповіла Ольга Бабій.

За її словами, після форуму до кінця року спільно з міністерствами на рівні уряду та Верховної Ради Асоціація ухвалить документ, який матиме назву "Стратегія водної галузі України" та допоможе протягом 5–10 років відмовитися від хлору, замінити труби, відремонтувати насоси та стабілізувати тарифи на воду в Україні.

"Найменші зрушення можна спостерігати в багатьох містах, в яких уже зараз реалізуються проекти Світового банку, наприклад, у Житомирі та Києві. Також ведеться розмова про додаткове залучення інвестицій Європейського інвестиційного банку. Ці проєкти почнуть працювати вже наступного року, хоча водоканали на місцевому рівні вже ведуть реконструкцію, заміну мереж", підкреслила віце-президент Асоціації.

Ольга Бабій звернула увагу й на те, що цьогоріч форум вирізняється тим, що водоканали ініціювали та запросили весь промисловий бізнес, який є забруднювачем річок та стічних вод, для того, щоб дати їм моделі та алгоритми очистки промислових стічних вод: "Це перша подія такого штибу".  

Нагадаємо, 12–13 вересня у Львові відбувається LVIV ECO FORUM, який об’єднує представників бізнесу, політики та науки. Цьогоріч в епіцентрі є стратегія управління водними ресурсами.

ФОТО: pixabay