Держава проявила себе проактивно — Котелянець про підтримку визволених політв'язнів Кремля

Держава проявила себе проактивно — Котелянець про підтримку визволених політв'язнів Кремля

Про підтримку визволених політв'язнів з боку держави Радіо Промінь розповів голова громадського об'єднання родичів політв'язнів Ігор Котелянець.

 

"Щодо квартир і якихось там інших пільг: квартири були обіцяні лише морякам, по політв'язнях таких преференцій не було. Єдине, що зараз вирішується — це питання щодо надання тимчасового житла для тих політв'язнів, які є переселенцями з Криму, тобто їм нема куди повертатися, немає де жити, а зараз вони живуть в лікарні "Феофанія", поки лікуються. І ми дали такий запит, аби держава пошукала можливість надати політв'язням тимчасове житло, де би вони могли відновитися і потім самостійно вирішувати свої справи", — розповів Ігор Котелянець.

 

Крім того, він наголосив, що об'єднання також зараз працює з Міністерством у справах ветеранів щодо надання їм одноразової грошової допомоги для того, щоби вони мали за що жити, поки лікуються.

"Для того, щоб державі щось ініціювати, принаймні потрібно знати потреби людей, які повертаються. От вони зараз повернулися і ми абсолютно точно знаємо, що, наприклад, Артур Банов з Луганської області не може туди повернутися, бо це окупована територія. Його там і "взяли", бо він не приховував своїх проукраїнських поглядів, і потім мучили в тюрмі".

 

Котелянець наголосив на тому, що зараз його громадська організація відчуває чималу підтримку з боку держави у справі політичних в'язнів.

"Нещодавно телефонували з Офісу Уповноваженого з приводу відновлення документів, адже політв'язні повернулися без документів. І зараз Офіс Уповноваженого взяв на себе всі ці турботи, щоб вони не їздили і не відволікалися від медичних процедур. Або Офіс президента взяв на себе роботу з військовими психологами: вони запропонували психологів, які мають специфічну кваліфікацію, і будуть дуже доречні. Держава допомагає і навіть те, що хлопці зараз знаходяться у "Феофанії", особливо документами ніякими не регулюється. Україна як держава до цього не була готова. Це бажання Офісу президента, які не чекали, поки ми до них звернемося, а самі звільнили політв'язнів і самі ж привези їх одразу після аеродрому до лікарні. Держава проявила себе проактивно і це дуже приємно".

 

Нагадаємо, що 7 вересня 35 українців повернулися в Україну в рамках обміну з РФ. Серед них 24 моряки і 11 засуджених українців: Олег Сенцов, Роман Сущенко, Євген Панов, Олександр Кольченко.

ФОТО: EPA