Що не так з історією про Лохнеське чудовисько? – пояснює палеозоолог

Що не так з історією про Лохнеське чудовисько? – пояснює палеозоолог

Чи існує Лохнеське чудовисько та хто жив під водою в епоху динозаврів, розповів палеозоолог Олександр Ковальчук.

Чи жили динозаври під водою?

Насправді у часи існування динозаврів було багато тварин, які могли плавати і робили це дуже добре, краще за динозаврів. Але якщо говорити про водне середовище як середовище існування, тут динозаври, звичайно, поступалися. Їхньою нішею була суша.

Зараз складно встановити хімічний склад тих океанів і морів, які існували в епоху динозаврів, адже їх більше немає. Але можна говорити про те, що хімізм морської води у той час був приблизно таким же, як і зараз. Це були неглибокі, добре прогріті моря, багаті на живі організми. Динозаври цілком могли існувати у таких умовах, але їм вистачало місця і на суходолі.

Яку частину земної поверхні тоді займала вода?

Оскільки ми говоримо про юрський період це той час, коли усі нинішні континенти були об’єднані у суперматерик Пангея. Тоді не було поділу на нинішні океани, був один-єдиний океан, який омивав береги цього велетенського суперконтиненту.

Раніше ми з вами говорили про динозаврів, які ходять суходолом, і про тих, які літають. Але ви говорите, що динозаври не жили у воді. То хто там тоді жив?

Тих, хто там жив, можна назвати морськими ящерами, морськими плазунами. Це величезна група істот, які освоїли моря, повністю там існували. Лише деякі з них могли виходити на сушу і викладати там яйця, як плезіозаври, а усі інші усе своє життя проводили у воді.

Які тварини жили у морях юрського періоду?

Там існувала величезна кількість різних тварин, зокрема, так звані, плезіозаври. Це ящери з довгою шиєю, чотирма ластами, які добре плавали і могли полювати на рибу, на кальмарів та на інших істот, які водилися у морі. Вони могли досягати до 410 м завдовжки, хоча були відомі й істоти до 20 м.

Якщо говорити про міфи, то якраз знаходження скелетів плезіозаврів і послужило одному з міфів про те, що у Лохнеському озері нібито живе якесь чудовисько. Думають, що Лохнеське чудовисько – це плезіозавр, який дожив до нашого часу і спокійно там собі живе.

Це не так?

Це зовсім не так. Щоби протягом довгого періоду існувала певна група тварин, які себе відтворюватимуть і житимуть у досить холодному і малопривітному озері в Шотландії – це малоймовірно.

Ми не говоримо про одну тварину, яка існувала мільйони років, – ми говоримо, як мінімум, про двох. Це десятки мільйонів років, і навіть велика група тварин не змогла би дожити до цього часу.

Окрім плезіозаврів існували ще й іхтіозаври. На ілюстраціях їх часто зображають схожими на дельфінів з риб’ячим хвостом і зубатою пащею. Вони усе життя проводили у воді. Якщо плезіозаври могли вилазити на берег і відкладати яйця, то для іхтіозаврів було характерним живонародження.

Чи існувала якась конкуренція між морськими ящерами та динозаврами, які жили на суші?

Деякі динозаври використовували морські затоки як місце свого полювання. Такі динозаври, як баріонікс, могли полювати на мілинах на риб.

Раніше побутувала така думка, що великі динозаври, зауроподи, які пересувалися на чотирьох кінцівках, могли "пастися" на відмілинах морів, оскільки там було багато харчу для них. Це були динозаври завдовжки до двадцяти з чимось метрів, які досягали декількох десятків тонн. Вважалося, що сушею вони пересувалися досить незграбно. Хоча зараз така думка приймається вже з певними застереженнями.

А маленькі динозаври заходили у воду?

Я не думаю, що дрібні динозаврики хоч якось використовували воду, адже там панували грізні морські ящери, які цілком могли їм загрожувати. Ті морські тварини існували там ще 240 млн. років тому, вони з’явилися раніше, аніж динозаври.

Якщо зараз подивитися на реконструкцію тих тварин, наприклад, нотозаврів, то голова у них була схожа на крокодилячу, з такою видовженою пащею і рядами зубів, лапи були з перетинками і кігтями, а ще у них був потужний хвіст, який дозволяв їм плавати. Це були тварини, які полювали на риб, на черепах, і пізніше саме від них пішли такі потужні ящери як плезіозаври до 20 м завбільшки, з ластами і довгою шиєю.

Слухайте більше в ефірі Радіо Культура!

Фото wikipedia