"Пласт" про держфінансування: закон буде опрацьовано і подано заново депутатам

"Пласт" про держфінансування: закон буде опрацьовано і подано заново депутатам

Президент України Володимир Зеленський ветував закон, який надавав скаутській організації "Пласт" можливість державного фінансування. Про подальші дії пластунів в ефірі Радіо Промінь розповів виконавчий директор "Пласту" Станіслав Андрійчук.

"Ми сподіваємося, що цей закон буде опрацьовано і подано заново депутатам. Зараз відбуваються консультації з депутатами і комітетом з питань молоді у Верховній Раді, де ми плануємо проговорювати ті зміни і якось знайти компроміс. Підкреслю, що для нас важливо визнати діяльність саме руху, який протягом років допомагав зберігати Україну, потім – відновлювати, а зараз – захищати. Ми не говоримо про організацію, ми говоримо про людей, які доклалися до цього процесу", – розповів Станіслав Андрійчук.

За його словами, важливо розуміти, що в законі, на який президент наклав вето, була закріплена нормальна практика для європейських та американських країн.

"Там так само держава визнає низку організацій, які, на її думку, є важливими для будівництва держави. Тому ми не говоримо, що ми когось виділяємо. Ми говоримо, що ми з державою спільно працюємо над розбудовою. Щодо фінансування, то ми й до цього працювали, фандрейзингом збирали кошти. Але треба розуміти, що підтримка держави – це не тільки кошти, але й приміщення, різні ресурси, можливості. Закон не давав прямі фінанси, він розширював ті можливості, які може отримати "Пласт" і, в принципі, інші громадські організації. Зараз ми виручаємо кошти на заходи, а ми хотіли розширити можливості для розвитку, аби кожна людина мала доступ до "Пласту", — пояснює виконавчий директор "Пласту" Станіслав Андрійчук.

"Цей закон розширював перспективи не лише для "Пласту", тому що він давав можливість державі та особливо місцевим органам, збільшити перелік організацій. Але ми розуміємо цю дискусію й знімаємо її: зараз будемо працювати на те, аби змінити підходи до фінансування громадських організацій. Сподіваємось, що в цьому році цей процес завершиться, а там вже як вийде", – зазначив виконавчий директор скаутської організації.

Читайте також: Український "Пласт" 30 років тому відновив діяльність після розгрому КГБістами пластового табору

Він додав, що для того, аби дійсно досягнути результату, пластуни вже створили об’єднання восьми найбільших організацій – "Національне молодіжне об’єднання України".

Нагадаємо, 30 травня Верховна Рада попереднього скликання схвалила закон "Про державне визнання і підтримку "Пласту" як єдиної скаутської організації України", проте Володимир Зеленський ветував цей закон.
 

 ФОТО: plast.org.ua