Заступник посла Ізраїлю: угода про зону вільної торгівлі з Україною для нас є дуже важливою

Заступник посла Ізраїлю: угода про зону вільної торгівлі з Україною для нас є дуже важливою

Як результати виборів в Ізраїлі вплинуть на ратифікацію ізраїльсько-української угоди про зону вільної торгівлі? Якими є перспективи економічної співпраці України і Ізраїлю? На ці та інші питання в ефірі Українського радіо відповідав заступник посла Ізраїлю в Україні Йоав Бистрицький.

0:00 0:00
10
1x

— Через тиждень відбудуться вибори до Кнесету. У зв'язку з цим хочеться дізнатись, який процент ізраїльтян бере участь у народному волевиявленні?

— Звісно, ми хочемо, щоб виборців було більше. Але, на жаль, бачимо, що останніми роками процент виборців становить близько 65%. Це низька явка. І ми робимо все можливе, щоб люди голосували. Дуже важливо, що вони брали участь у демократичному процесі.

— Чого саме ви б могли навчити Україну? Особливо з огляду на те, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу вперше за 20 років відвідав нашу країну. 

— Нетаньягу та Зеленський обговорювали економічні питання. В Ізраїлі робили раніше на 10, на 15, на 20 років великі кроки, щоб економіка стала більш вільною, більш ліберальною. Думаю, це те, що Нетаньягу та Зеленський обговорювали. У цьому ми можемо поділитися з вами нашим досвідом.

— Верховна Рада України ратифікувала міжнародну угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем. Чи є це значущим для вас? 

— Угода про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем для нас є дуже важливою. Ми вважаємо її великим успіхом. Після обрання нового складу Кнесету на виборах ми також ратифікуємо цю угоду. Ми хочемо, щоб ізраїльські та українські бізнесмени мали більше можливостей робити спільний бізнес. Потрібно розвивати бізнес-клімат між нашими країнами. 

— Ваші державні політики та громадські діячі говорять про те, що пріоритет державної політики — це передусім люди. У цьому полягає рецепт успіху Ізраїлю? 

— Ми багато чого вкладаємо у наших людей. Це — освіта, знову освіта та ліберальна атмосфера, яка дає людям можливість рухатись вперед. Зокрема, наші люди не бояться, що бізнес може провалитися. Це навчить та дасть змогу стати кращим. Така атмосфера потрібна усім.

— Чи існують проблеми з доступом громадян України на територію Ізраїлю?

— Кожна країна має змогу перевіряти людей, які приїжджають на її територію. Така практика, гадаю, існує і в Україні. Гадаю, що безвізовий режим між Ізраїлем та Україною – це великий успіх. У нас інша проблема: люди з України іноді нелегально залишаються в Ізраїлі, щоб працювати. До нашої країни потрібно приїжджати законно. 

— Як Ви оцінюєте туристичний потенціал між нашими країнами?

— Дуже багато ізраїльтян їде до України. У вашій країні хороша атмосфера, хороша погода та хороші люди. Щороку кількість ізраїльських туристів збільшується. Кількість українських туристів також збільшується, однак менше. 

— Розкажіть про ізраїльський досвід звільнення заручників. Ми знаємо, що у ЦАГАЛа є дуже хороші приклади, на яких варто вчитись. 

— На жаль, у нас є і сучасний досвід. Рештки двох наших солдат уже п'ять років знаходяться в секторі Газа. Хамас ніяк не може їх повернути. ЦАХАЛ робить усе можливе для вирішення цього питання. Ми давимо на Хамас і давимо на ООН, щоб організація зробила все, що може.

Ми багато вкладаємо у те, щоб повернути всіх додому. Для нас це дуже важливо. Цього ми навчаємо з першого дня армії.

Переговори представників України і Ізраїлю у Києві, фото - president.gov.ua