Світлана Левітас про українок, які правили у різні часи: інтерес до цієї теми росте

Світлана Левітас про українок, які правили у різні часи: інтерес до цієї теми росте

Про українських жінок, які правили світом у різні часи, та інтерес до цієї теми говорили в ефірі Українського радіо з кандидаткою філологічних наук, журналісткою Світланою Левітас.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Якщо ми візьмемо підручник з історії, і не обов'язково підручник з історії України, підручник з середньовічної історії будь-якої країни Європи, — то ми там побачимо чоловічих імен, прізвищ та прізвиськ набагато більше, ніж жіночих. Хоча б тому, що низка країн мала закони, згідно з якими жінка законно, легітимно правити, бути королевою, царицею, володаркою просто не могла", — розповіла Левітас.

Та сама журналістка намагається розповісти якомога більшій кількості людей про владних українок, які жили в різні часи. Зокрема, Світлана Левітас проводить авторські екскурсії про жінок Київської Русі.

"Люди виходять захоплені від того, що в нас було стільки цікавих, авторитетних, амбітних і владних жінок, які залишили слід в історії. Але при цьому вже дорослі люди, які давно закінчили університети, вони якось не те, що не мали доступу до інформації. Вони навіть не підозрювали, що вона існувала", — зазанчила вона.

Левіста відзначає, що останні роки люди стали більше цікавитися цією темою:

"В останні роки дійсно почало з'являтися набагато більше публікацій. Інтерес до цієї теми росте. Кілька років тому я купила собі прекрасний ілюстрований календар, присвячений нашим жінкам. Причому, там текст подається і українською мовою, і англійською".

Тим, хто цікавиться темою жінок при владі в різні часи, експертка рекомендує звертатися до першоджерел.

Світлана Левітас. Фото Facebook