Марія Артеменко: благодійність — це не тільки про гроші

Марія Артеменко: благодійність — це не тільки про гроші

Сьогодні відзначають Міжнародний день благодійності. Засновниця та директорка Центру розвитку благодійності Марія Артеменко в ефірі Радіо Промінь розповіла, як розвивається благодійність в Україні.

"Дуже багато людей працюють над тим, щоб розвивати культуру благодійності в Україні. Ця благодійність не тільки заміщує те, що робить держава. Це, в принципі, дуже позитивна практика. Ціль така, щоб благодійність стала звичною, благодійність стала звичкою і частиною життя кожного українця", — зазначила Марія Артеменко.

Артеменко зауважила, що у рейтингу World Giving Index Україна за десять років піднялася на 69 позицій.

"World Giving Index кожного року вимірює залученість людей у добрі справи. Вони вимірюють за трьома категоріями: допомога незнайомцям, допомога грошима і допомога часом. І Україна за десять років піднялася на 69 позицій, тобто ми стрімко розвиваємось", — сказала вона.

Експертка додала, що "дуже великий сплеск був під час Євромайдану. Після того люди стомилося, вигоріли і потрібен був час трошки відновитися. І після цього пішла хвиля більш професійного та сталого підходу до допомоги. Люди все частіше допомагають не лише через жалість і не тому, що зараз спрацювала емоція, а тому що вони вірять і хочуть будувати той кращий світ, про який ми всі фантазуємо, і вкладають частину себе для того, щоб це здійснилося".

Марія Артеменко також наголосила, що професійність благодійного сектору тільки починає розвиватись, але головне, про що варто пам’ятати, це те, що благодійність — це не тільки про гроші.

"Якщо говорити про благодійників та волонтерів, то все частіше ми говоримо, що благодійність — це не тільки про гроші. Ти можеш поділитися своїм часом, талантом, навіть голосом. Можливість бути почутим — це також внесок у розвиток культури благодійності", — зауважила засновниця Центру розвитку благодійності.

За даними дослідження, проведеного компаніями Corestone Group і GfK Ukraine, у 2017 році грошові чи речові пожертви на благодійні цілі за останній рік робили 70% населення України. При цьому 50% опитаних подавали милостиню, 24% жертвували речі і продукти знайомим людям в біді (крім родичів), 21% жертвував гроші знайомим людям в біді (крім родичів), 18% робили грошові пожертвування незнайомим людям, волонтерам та благодійним організаціям (крім релігійних), а 17% передавали кошти релігійним організаціям.

Фото — unci.org.ua