Виборці Зеленського вже побачили зниження тарифів — Андрій Герус

Виборці Зеленського вже побачили зниження тарифів — Андрій Герус

Чи виправдане об'єднання Міненерго і Мінекології, чи знизяться в Україні тарифи, що буде з субсидіями — розповів в ефірі Українського радіо голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, депутат від фракції "Слуга народу" Андрій Герус.

0:00 0:00
10
1x

— Міненерго і Мінекології зараз об'єднані в одне відомство — Міністерство екології і  захисту довкілля. Так оптимізація на користь чи певною мірою ні енергетичній сфері? І чия це була ініціатива?

— Це була ініціатива керівника уряду (Олексія Гончарука — ред.). Все залежить від функціоналу: як буде виконуватися. Можна займатися погано енергетикою і займатися погано екологією і мати окремі міністерства і на те, і на те. А можна відповідально, професійно, якісно і на совість займатися питаннями екології і питаннями енергетики,  якщо є відповідні люди в якості заступників міністра, департаменти, політична воля, щоб екологічні питання в Україні у нас вирішувалися. І можемо мати набагато кращий результат при об'єднаних міністерствах, якщо цим якісно і професійно займатися. Тому я думаю, що це нормальний шлях і треба дати можливості, допомогти людям, щоб вони змогли вирішувати ті складні задачі і складні проблеми, перед якими постало зараз міністерство.

— Незабаром стартує опалювальний сезон. Яка буде ситуація з тарифами — вони будуть знижуватися, чи збільшуватися?

— За останні п'ять місяців тарифи на газ були знижені приблизно на 25% і команда Зеленського, Офіс президента працювали над тим, щоб там, де є можливість, ці тарифи понижати. І власне з 1 вересня також є пониження тарифів на електроенергію для непобутових споживачів. Непобутові споживачі — це всі, окрім населення: це бюджетні установи і організації, комунальні підприємства, садочки, лікарні, школи, електротранспорт, малий бізнес, середні підприємства, великі підприємства — вони споживають 70% ринку електроенергії в Україні, і для них тариф понизився на 20 копійок за кВТ/год з 1 вересня.

І ми ще працюємо над тим, щоб з 1 жовтня також було певне пониження тарифу. Тому влада має робити свою роботу для того, щоб знижувати тарифи там, де це можливо або принаймні стримувати зростання тарифів, якщо на це є якісь об'єктивні підстави.

Важлива функція влади, це стримування тарифів — перше і друге, щоб кошти від підвищення тарифу пішли на користь держави. Дуже важливе використання цих тарифних коштів, щоб наша енергетика ставала більш сучасною, екологічною, більш модернізованою і більш надійною.

Одним із ключових пріоритетів має бути повернення довіри суспільства до тарифоутворення. Якщо суспільство буде вірити, що кошти від тарифів йдуть на правильні речі, то менш гостро стоятиме це питання. Виборці Зеленського вже побачили зниження тарифів за останні 5 місяців, це об'єктивна реальність.

Зниження вже відбулося. І ми повинні розуміти, що зниження, воно може тривати, може продовжуватися, але не може бути постійно зниження до нуля. Тут теж потрібно бути об'єктивним і мати певні реалістичні очікування. Тому я зараз не можу сказати, наскільки відбудеться зниження тарифів і коли відбудеться. 

— Щодо перемовин з Міжнародним валютним фондом. Чи маєте ви інформацію, коли вони відбудуться? І ви казали про те, що вони будуть вестися з акцентом на пом'якшення вимог про підвищення цін на газ для населення в Україні. Тобто, вже сформована така цілісна позиція України в цьому питанні?

— Наскільки я знаю, то будуть перемовини після 15 вересня, місія МВФ приїжджає в Україну. Перемовини буде вести уряд, вони в цьому питанні є профільними. Подивимось, яка буде тактика, уряд зараз формує якусь свою позицію. Очевидно, що уряд не хоче втручатися в ціноутворення там, де цього можна не робити. А з другого боку, у нас є такі, чутливі ринки. Тому подивимося.

Читайте також: Герус: систему монетизованих субсидій потрібно продовжувати

— Підготовка до зими: наскільки Україна готова до нового опалювального сезону? Коли він почнеться — традиційно 15 жовтня, чи якось буде модель переглянута, зважаючи на клімат, який постійно змінюються?

—  Є дата 15 жовтня, і є температура — наскільки я пам'ятаю, якщо протягом трьох діб середньодобова температура нижче 8 градусів, тоді розпочинається опалювальний сезон. Тому, я думаю, що все має бути по плану, і десь в середині жовтня, там плюс-мінус декілька днів, цей опалювальний період і розпочнеться.

— Яким буде соціальний захист людей, зокрема малозабезпечених? І механізми і умови нарахування субсидії на комірне якось змінюються? 

— Я думаю, що певним чином потрібно підкоригувати механізм нарахування субсидій. Разом з тим, ми розуміємо що для малозабезпечених верств населення, якщо це дуже часто є пенсіонери, потрібно, щоб у нас наповнився державний бюджет, який потім може платити пенсії, і з якого потім пенсія може підніматися. Це перше. Друге —  звичайно, має працювати субсидія для незахищених верств населення. Можливо навіть кількість субсидіантів могла б трохи збільшитись, порівняно з тим, якою вона була на початку цього року.

—  Наскільки?

— Мені важко оцінити, але я думаю, що, можливо, там до мільйона домогосподарств в Україні дійсно потребують субсидії додатково відносно тих, що вже користуються субсидіями. Тому подивимося. Буде обговорення і буде прийматися рішення.

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук