Яке майбутнє військової прокуратури — пояснює експерт

Яке майбутнє військової прокуратури — пояснює експерт

Сьогодні генпрокурор Руслан Рябошапка звільнив головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Про майбутнє військової прокуратури говорили в ефірі Українського Радіо з експертом Центру політико-правових реформ Борисом Малишевим.

0:00 0:00
10
1x

"Згідно з Конституцією України, прокуратура взагалі втратила вже давно функцію розслідування, тільки процесуальне керівництво. І, власне кажучи, дорослідуються до листопада цього року останні справи, які ще не були завершені, а були розпочаті слідчими прокуратурами. Відтак і військові прокурори вже не будуть з листопада цього року нічого розслідувати", зауважив Малишев.

Він пояснив, що військові прокурори будуть здійснювати процесуальне керівництво, як звичайні прокурори.

"Для здійснення процесуального керівництва не потрібно бути військовим, а потрібно мати відповідні знання, фах. Це може робити в принципі будь-яка підготовлена людина", зауважив експерт.

Малишев додав, що з листопада розслідування військових злочинів перейде до Державного бюро розслідувань.

"І фактично законопроектом про реформу прокуратури передбачено, що військові прокуратури ліквідовуються із структури органів прокуратури. Натомість військові прокурори отримують можливість пройти атестацію на рівні з іншими прокурорами і перейти в нові органи прокуратури на рівні з іншими. І там уже зайняти посади просто прокурорів, а не військових прокурорів",  наголосив він.

Сьогодні генпрокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення з посади заступника генерального прокурора головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Крім того, раніше Рябошапка заявляв про наміри провести "перезавантаження" прокуратури, провести переатестацію прокурорів шляхом створення системи атестаційних комісій. А в існуванні військової прокуратури, за його словами, немає потреби.

Борис Малишев. Фото Facebook