В Києві відбувається фотовиставка, яка показує процес боротьби з наслідками війни через соляну лампу

В Києві відбувається фотовиставка, яка показує процес боротьби з наслідками війни через соляну лампу

У Києві триває виставка Лії Достлєвої та Андрія Достлєва "Зализуючи рани війни", яка на прикладі соляної лампи показує тривалий і болючий процес загоєння ран, нанесений війною на Донбасі. Більше про проект Радіо Культура розповіла авторка, художниця та куратора виставки Лія Достлєва.

"Історія виставки почалася в грудні 2016 року, а насправді ще раніше, коли наші друзі-журналісти були в Бахмуті і "радісно" написали звідти, що, мовляв, в них тут соляні лампи, які завжди були традиційні, з’явилися у новій формі: просто зараз я бачу соляну лампу у формі танку. Ми попросили купити цю лампу і привезти її, ще не знаючи, що будемо з нею робити, адже між Бахмутом і Познанем, де ми перебуваємо, є якась відстань. І, власне, поки ми чекали на лампу, подумали, що це ілюстративний приклад того, як війна проникає в побут. Тому що ця соляна лампа після того, як Бахмут було окуповано і звільнено раптом перетворилася на уособлення військової машини. Війна – це рана, лампа – з солі, рани зализують, сіль також лижуть. Ми подумали, що можемо спробувати злизати цю лампу і таким чином проілюструвати цей довгий процес спроби щось зробити з цією травмою", – розповідає Лія Достлєва.

За словами авторки проекту, з грудня 2016 року соляна лампа потрохи злизується і раз на тиждень робляться фотографії процесу, які можна побачити на виставці в "Ізоляції". Також фото соляного танку щонеділі публікується в мережі Instagram:. "Нам вже трохи набридло, це втомлює. Якщо дивитись на дві сусідні фотографії, вони здаються майже ідентичними, тому що процес зализування, зцілення, змін дуже повільний і непомітний. Це дуже ілюстративно. На ньому дуже зручно показувати, що відбувається з українським суспільством, це символічна річ, яка ілюструє довгий болючий процес, який дозволяє не показувати шокуючі речі".

"Ми намагаємось говорити про війну на прикладі тих речей, які не показують буквально, що відбувається. Ми не хочемо показувати снаряди і зруйновані будинки, ми можемо робити це й символічний спосіб".

Виставка фотографій відбувається в приміщенні IZone за адресою: вулиця Набережно-Лугова, 8 та триватиме до 4 вересня.

Більше інформації можна отримати тут.

ФОТО:  IZone