Чим унікальне Пересопницьке Євангеліє — пояснює дослідник стародрукованих книг

Чим унікальне Пересопницьке Євангеліє — пояснює дослідник стародрукованих книг

Чим оригінальне та унікальне Пересопницьке Євангеліє, яке є символом української нації, – розповідає Радіо Культура дослідник рукописних і стародрукованих книг Станіслав Волощенко.

"Доступ до оригінальної книжки Євангелія сьогодні не мають всі охочі. Є факсимільна копія книги, яка, проте, має певні нюанси. Вперше цього року я торкнувся до оригіналу і різниця мене вразила. Вона, звісно, є. Перш за все, йдеться про структуру пергаменту, блиск позолоти", — розповідає Станіслав Волощенко.

За його словами, унікальність Пересопницького Євангелія полягає у тому, що це точно датований і локалізований рукопис: "Ми знаємо його замовників, княгиню Анастасію, її дочку Євдокію та зятя Івана Чарторийського. Також ми знаємо про особу архімадрида Григорія. Невідомо, щоправда, скільки тривала підготовка".

"Книга складається з 482 пергаментних аркушів, які зроблені зі шкіри тварин. Текст написаний староукраїнською мовою, тобто мав бути колектив перекладачів, який працював над цим текстом. Орієнтовно ми думаємо про п'ять років", — пояснив дослідник.

Окремо він звернув увагу на новаторсво, яке властиве цій книзі.

"Це чотири Євангелія, які розташовані по черговості. Для того, щоб священику було зручно користуватися книгою під час літургії, там є сумарії, тобто короткі виклади того, що написано далі. Всі тексти також написані староукраїнською мовою, а переклад був здійснений з церковнослов'янської версії болгарської редакції".

"Окреме питання досі стосується автора мініатюр: ми не знаємо, хто їх виготовляв, але техніка на дуже високому рівні", — переконує Станіслав Волощенко.

Він звертає увагу на те, що наявність Євангелія засвідчує високий розвиток культури та видавничої справи тих років: "В Україні була цікава ситуація з виданням книг. Я би сказав про сплеск книговидання. Ми мали друкарні у Львові, Києві, Острозі, Снятині. А коли ми говоримо, наприклад, про Московське царство, там була друкарня лише в Москві. А перші книги, які видавалися, звісно, були біблійного характеру".

Нагадаємо, у 1561 році в Пересопницькому монастирі Різдва Пресвятої Богородиці завершили роботу над Пересопницьким Євангелієм. 

ФОТО: BBC