HR-директор: в Україні кадровий голод — роботодавці знижують вимоги до кандидатів

HR-директор: в Україні кадровий голод — роботодавці знижують вимоги до кандидатів

Чи можливо змінити роботу, коли тобі за 60? Хто готовий взяти на роботу пенсіонера або людину передпенсійного віку? Відповіді на ці та інші запитання знайшли журналісти Українського радіо разом директором з персоналу мережі міні-маркетів і модератором групи Best Age у соціальній мережі Facebook Ольгою Холодіоновою.

Ольга Холодіонова відзначає, що в Україні спостерігається непритаманне для інших держав явище: коли на роботу відмовляються брати не те що людей пенсійного віку, а й навіть працівників за 40 років. Це явище отримало назву "ейджизм".

"Є в роботодавців такий стереотип, з ним дуже важко боротися, він є у вакансіях. Я вважаю, зі свого досвіду, що це пострадянська така тенденція. За кордоном, наскільки я знаю, такої тенденції немає. Там приблизно у 30 років людина тільки закінчує навчання у вищому закладі, і десь приблизно 4050 років — це розквіт її кар'єри. Вона дуже багато має пропозицій з приводу роботи і менше стикається з такою дискримінацію, яка, на жаль, є на території нашої держави", — зазначає фахівчиня. 

Кадровий голод

Вона пояснює, що якщо глобально говорити про ринок праці України, зараз у нас спостерігається така тенденція: з одного боку — катастрофічний кадровий голод: молоді на всі посади не вистачає, особливо якщо вони із жорстким віковим обмеженням. З іншого боку є дуже велика кількість людей, які мають сили, досвід, здоров’я і відповідний вік. 

"Є галузі бізнесу, які вже дуже гостро відчувають кадровий голод, і вони вже знизили свої вимоги до кандидатів. Вони вже беруть людей будь-якого віку і будь-якого досвіду, якщо людина згодна працювати на їхній роботі", — говорить Ольга Холодіонова. 

Нова професія

"Інший напрямок — це перекваліфікація людей, здобуття якихось інших навичок, набуття нового досвіду. У мене є багато таких прикладів, коли людина кардинально змінює професію. Я знайома з людиною: її мама все життя працювала головним бухгалтером. Коли вона вийшла на пенсію, то йшла просто по вулиці і побачила оголошення про те, що у дитячий садочок запрошується вихователька і няня. Вона прийшла нянею, через деякий час їй запропонували бути вихователькою в дитячому садочку. Зараз вона дуже щаслива, залюбки взаємодіє з дітьми і каже, що вона знайшла своє покликання."

Вузькопрофесійні спеціалісти

"І третя категорія людей — вузькопрофесійні фахівці. Наприклад, такі рідкісні фахівці, які не дивлячись на свій поважний вік, мають попит на свої послуги. Наприклад, в моєї колеги мама — інженер з нормування праці. Вона працювала на великому підприємстві все своє життя на цій посаді. Деякий час після виходу на пенсію вона просто була вдома з онуками, та зараз на її вузьконаправлений досвід є попит, і в неї телефон не замовкає — люди просять консультації, навчити фахівців тощо", — розповідає експертка.

Сформулюйте мету

Ольга Холодіонова радить шукати роботу в інтернеті, на сайтах пошуку роботи. Але почати слід з того, щоб чітко для себе сформулювати, яку саме роботу ви хочете — з якою специфікою, з яким навантаженням. Адже якщо ваш запит чітко і конкретно сформульовано, роботодавцю простіше запропонувати вам роботу. Потім про пошук роботи варто повідомити родичів, друзів та знайомих, дослідити пропозиції з газет та оголошень на вулиці. 

Відмови наближають до успіху

Крім того, за словами експертки, не варто боятися відмов.

"Є такий принцип Парето — 80/20. Його можна застосувати у будь-якій сфері життя. Тобто на 80 відмов буде 20 схвальних відгуків. Якщо ти одразу до цього готовий, то потім це легше сприймається. Тобто, кожна відмова нас наближає до наших 20% позитивних відповідей", — говорить експертка.

Фото: Pixabay