Регламент Верховної Ради зараз не відповідає Конституції — журналіст

Регламент Верховної Ради зараз не відповідає Конституції — журналіст

Регламент Верховної Ради не відповідає вимогам Конституції, заявляє Сергій Бережний, журналіст інтернет-видання LIGA.net. Про це він сказав в ефірі Українського радіо, коментуючи майбутню діяльність новообраних депутатів.

0:00 0:00
10
1x

Нові парламентські реалії — абсолютна більшість партії "Слуга народу" — несуть для новообраних депутатів і велику відповідальність, переконаний Сергій Бережний. Однак, на думку журналіста, механізми притягнення до цієї відповідальності у Верховній Раді доволі розмиті.

"Вся відповідальність дійсно лягає на одну політичну силу. Все було б добре, якби не другий аспект: система притягнення до відповідальності за невиконання обіцянок у нас не створена. Тобто люди беруть відповідальність не для того, щоб її потім нести, а для того, щоб потім від неї "віднікуватися", — говорить Сергій Бережний.

Журналіст зазначає, що система відповідальності не обмежується депутатською недоторканістю, яку нові парламентарі декларують наміри зняти, адже є ще регламент, втім, у нього також є суттєві недоліки.

"Є ще регламент, дотримання якого є обов’язковим. Цей регламент досі перебуває у абсолютно зруйнованому стані, тому що за 5 років попередньої парламентської каденції його так і не поправили. Там немає нічого про коаліцію, при чому, існування цієї частини регламенту передбачене Конституцією. Тобто, регламент зараз не відповідає вимогам Конституції. Це теж необхідно виправляти обов’язково", вважає журналіст.

Можливості у нових депутатів, на думку експерта, для цього наразі є, більш того — таких можливостей не мав ніхто в Україні за всі роки, тож довести регламент до нормального інституційного стану цілком можливо.

Фото: Українське право