Візит прем'єра Ізраїлю до Києва: що це може означати для України

Візит прем'єра Ізраїлю до Києва: що це може означати для України

Візит прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу в Україну, а також поїздка президента Російської Федерації Володимира Путіна до Франції: які зовнішньополітичні наслідки можуть мати ці два візити, прогнозує в ефірі Українського радіо керівник Центру досліджень проблем Російської Федерації Петро Бурковський.

0:00 0:00
10
1x

— Чи можна сказати, що зустріч Путіна і Макрона змінять формат Мінських переговорів, чи дозволять тому ж Вашингтону брати участь у них?

— Це буде коротка зустріч між двома президентами перед самітом Великої сімки, на якому Володимир Путін присутній не буде, тому що після нападу на Україну, Росію звідти виключили. Який інтерес Франції в цих зустрічах? По-перше, Еммануель Макрон зараз не лише в українському питанні, а і в європейських справах намагається перехопити лідерство у німецького канцлера Ангели Меркель, яка, судячи з усього, йде з політики, і місце на цьому символічному "капітанському містку" об’єднаної Європи залишається вакантним. Зараз Макрон намагається знайти шлях, щоб компенсувати певну жорстку лінію, але з іншого боку, принести французькій економіці, банківському сектору певні інвестиції з боку Росії.

Фото: Петро Бурковський/Українське радіо

— Чи наблизить цей візит зустріч у Нормандському форматі?

— Думаю, що не наблизить. З тієї причини, що позиція України залишається незмінною — ми не вступимо в жодні прямі переговори із заколотниками, які фактично насправді контролюються Росією. По-друге, в жодному разі їм не буде надано жодного особливого статусу, а саме особливий статус і є ключовою вимогою Кремля. Тобто, повернути назад, включити до складу України окуповані території Донбасу на правах автономії, і отримати таким чином право вето над українською внутрішньою і зовнішньою політикою. Нинішня українська влада теж ставить питання про належність Криму, точніше про окупацію Криму Росією і тут у Франції взагалі немає жодного маневру, оскільки президент Росії каже, що Крим російський, а Франція, яка декларує стандарти міжнародного права, не може тут піти назустріч Кремлю у його бажаннях. Тому ця робоча зустріч можливо буде присвячена спілкуванню, в політичному плані воно буде "безплідним", а от які економічні проекти двосторонні будуть просувати Макрон і Путін, про це ми дізнаємося пізніше.

Фото: Володимир Путін та Еммануель Макрон/24 канал

Щодо візиту прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, який напередодні прибув до Києва. Наскільки важливою є персона прем'єр-міністра в Ізраїлі та на світовій арені?

— Дійсно, це фактично людина, яка, мабуть, встановила рекорд, якщо не помиляюся, по тривалості перебування при владі на посаді прем'єр-міністра. І фактично, з того моменту, як він став прем'єр-міністром, право-консервативні сили і такі націоналістичні сили Ізраїлю контролюють більшість в парламенті теж впродовж доволі тривалого періоду. Через те, що в Ізраїлі відбувається зміна поколінь, тобто люди вже не пам'ятають боротьби Ізраїлю за незалежність, вони не пам'ятають тих зусиль, які докладалися на досягнення миру із сусідами і укладення мирних договорів із сусідами. Пам'ятають лише те, що Ізраїль — це держава, обложена ворогами і держава яка знаходиться в регіоні, де відбувся дуже стрімкий сплеск тероризму і релігійні протиріччя призвели до переворотів, повстань, революцій та громадянських воєн.

І от ця риторика себе виправдала, коли в Америці, ситуативно чи ні, змінилася зовнішня політика, і США надали низку знакових переваг для Ізраїлю. 

Інша сторона медалі — корупція не зменшилась всередині Ізраїлю. Прем’єр-міністр сам проходить по цілому ряду корупційних звинувачень, і власне вибори відбуваються через те, що його було звинувачено у корупції і в нього розпалась коаліція.

— Нетаньягу в Києві вперше за 20 років, які він при владі. Що змінилося? 

— Це пов’язано з тим, що президентом обрано Володимира Зеленського, тобто державу очолила людина єврейської національності. Не дуже багато людей очолюють держави серед представників цього етносу. 

Для Ізраїлю дуже важливо використовувати будь-яку нагоду, щоб збільшувати число своїх друзів, і схиляти усі держави на свій бік, тобто будувати коаліцію на свою підтримку.

             

Фото: Володимир Зелнський і Беньямін Нетаньягу/Радіо Свобода

— Чому Петра Порошенка, якого називали представником єврейської нації, не зробили такими обраним другом?

—  Справа в тому, що ніхто нічого не приховує, тобто своєї національності, тут немає жодних інсинуацій. Вибори в Україні стали сигналом для ізраїльських експертних кіл, що можливо з'явились нові можливості для переговорів, для досягнення компромісів. Можливо є якісь задумки у єврейської ізраїльської сторони —  спробувати зі зміною владної команди в Києві, спробувати поглибити стосунки з Україною. І я вважаю, що коли такий настрій в Ізраїлю є, а це держава, яка цікава нам своїми новітніми технологічними розробками, науковими досягненнями, то нам це цей рух назустріч Ізраїлю треба теж використати в своїх інтересах.

— Яких практичних результатів ми очікуємо від цієї зустрічі?

— Складна насправді ситуація на Близькому Сході, і Росія своєю присутністю в Сирії і підтримкою Ірану Ізраїлю не може подобатися. Не виключено, що можливо буде порушуватися питання певних стратегічних відносин. Оскільки, чим більше Росія вплутана в українську історію, тим менше в неї ресурсів залишається для того, щоб впливати на близькосхідному регіоні. Я не виключаю, що в стратегічному плані Ізраїлю теж вигідно зміцнювати Україну в протиборстві з Росією, оскільки це протиборство відволікатиме значні ресурси і увагу Росії від Близького Сходу.

Фото: Радіо Свобода