Самим патріотизмом глядача на українське кіно не затягнеш – журналістка

Самим патріотизмом глядача на українське кіно не затягнеш – журналістка

Про те, які українські стрічки фінансуватимуться з державного бюджету, та хто з відомих режисерів готує свої новинки до прокату наступних років, Українському радіо розповіла журналістка, член Громадської ради при Держкіно Олеся Анастасьєва.

"Загалом на конкурс подалось близько 300 претендентів, просто конкурсний відбір проходив у два тури і вже, власне, 122 стрічки  це ті фільми, які набрали найвищий бал у другому турі. Серед 101 відібраних стрічок є, наприклад, новий проект Сергія Лозниці "Бабий Яр". Він, напевно, зніматиметься не дуже швидко, тому я не можу сказати, що наступного року ми його побачимо на екранах. Десь два роки він мав би зніматися, бути представленим на фестивалях і вже потім вийти в прокат",  розповідає Олеся Анастасьєва.

 

Також, за її словами, має отримати фінансування новий фільм Мирослава Слабошпицького "Антропоцентр" (проект про Чорнобиль): "Він, напевно, теж буде зніматися не дуже швидко. Серед того, що найшвидше зніметься та вийде в прокат — це друга частина "Скаженого весілля", яка має вийти на широкий екран вже 25 грудня цього року".

 

"Стрічка "Скажене весілля"  приклад того, як вперше повернули державне фінансування, проте це вдалося зробити авторам не лише через те, що проект був дуже вдалий в прокаті, але й тому, що автори взяли дуже невеликий відсоток фінансування, в межах 12 мільйонів гривень, якщо я не помиляюсь",  розповідає журналістка.

 

Вона уточнює, що на фінансування кіно було виділено 1,5 мільярда гривень: "Проте варто розуміти, що автори фільмів не отримають всі кошти цього року. Фільми зніматимуться протягом певного періоду і хтось отримає кошти цього року, хтось  у 2020 році, хтось в 2021 році. Це фінансування на кілька років уперед".

Читати також: Як відбирають фільми, які фінансуватимуться за державний кошт – пояснюють голова Держкіно та журналістка

"Щодо популярності українсього кіно, український глядач йде на такі фільми, але поки що найбільше або на комедійні фільми, або на ті стрічки, де є відомі медійні персони, не актори. І також він іде на фільми про війну на Сході України, але такого успіху, як досягнув у прокаті фільм «Кіборги», іншим фільмам досягнути не вдалось. Глядач був розумним і просто на патріотизмі його в кінотеатр не затягнеш", – підсумовує Олеся Анастасьєва.

Нагадаємо, Держкіно оголосило 101 переможця 11 конкурсу стрічок, що претендують на державне фінансування. Усього було 122 претендента, проте наразі всі профінансувати немає змоги, тому кошти отримають найкращі з найкращих. На стрічки витратять 1,5 мільярда гривень. Серед переможців – друга частина "Скаженого весілля" та фільм Яніни Соколової "Я.Ніна".

ФОТО: pixabay