У ветеранському Марші Захисників візьмуть участь близько 10 тисяч учасників – організатори

У ветеранському Марші Захисників візьмуть участь близько 10 тисяч учасників – організатори

Ветерани АТО запропонували провести 24 серпня альтернативний військовий парад – Марш Захисників України. Про Марш Захисників України розповіли науковець, ветеран АТО Євген Дикий і активісти Дарія Цепкова та Андрій Медведько.

– Як зібралася ваша команда і чому ви вирішили виступити з альтернативним парадом?

Євген Дикий: Почалось з того, що президент Зеленський оголосив, що параду цього року не буде. Це викликало бурхливу реакцію у наших колах, колах захисників України, наших родин та тих, хто нас підтримує. Це було сприйнято як певне нерозуміння новою командою самої ідеї Незалежності, того, що вона звалилася нам не з неба, і того, що за неї боролися і вмирали покоління українців, за що загинули мільйони людей до нас і вже кілька тисяч – у нашому поколінні.

Було нерозуміння того, що Незалежність не є чимось абсолютно сталим, її прямо зараз доводиться захищати. Війна за нашу Незалежність – а на сході триває саме вона – ще зовсім не закінчилася, і поки на Хрещатику будуть іти святкування, у той самий момент хтось, можливо, загине за те, щоб ця Незалежність була, і у наступному році знову було що святкувати.

Звідси й виникла ідея нашого маршу – Маршу Захисників, щоб нагадати про те, що Незалежність коштує дуже дорого, і ця ціна платиться саме зараз. І ми вирішили не дати забути про це, а таке бажання явно простежувалося.

Вже в ході підготовки нашого Маршу з’ясувалося, що наш меседж настільки почутий, що й офіційний формат дуже змінився, і тепер навіть офіційні заходи включатимуть цей мілітарний компонент, елементи того самого параду, який нібито скасували. Ми переконані, що якби ми не затіяли свій власний Марш, цей меседж не був би почутий.

Цей перший випадок на моїй пам’яті, коли усім ветеранським організаціям, зацікавленим у марші – а ветеранська спільнота дуже неоднорідна, це 370 тисяч людей – вдалося сісти за один стіл, і на загал виносяться лише ті рішення, які погоджені оргкомітетом у цілому. Якщо нам вдасться втримувати таку єдність і після параду, я думаю, ветеранська спільнота стане не останнім чинником в житті України.

– Скільки людей ви очікуєте на Марші? За нашими даними, це близько 7 тисяч учасників.

Євген Дикий: Це тижневої давності цифра.

Андрій Медведько: Ми очікуємо близько 10 тисяч народу. Ще тиждень тому було 7 тисяч, зараз уже 10 тисяч. Вони реєструються в Гугл-формі, і за нею ми ведемо свою статистику.

Долучитися до Маршу зможуть усі. Попереду йтимуть сім’ї загиблих разом з людьми з інвалідністю, а за ними будуть іти "коробки" військові по областях. Там можуть бути лише чинні військовослужбовці або ветерани. Вони будуть у військовій формі, це такий своєрідний дрескод, але ми не одягали всіх в однакову форму, тому що розуміємо, що це неможливо.

Вже за ними йтимуть цивільні, волонтери… Там уже не буде жодного дрескоду, і долучитися зможуть усі охочі.

– Як ви узгодили з владою проведення параду?

Андрій Медведько: Не скажу, що переговори були легкі, але все було узгоджено. Наші заходи будуть розведені і не будуть перетинатись ні в просторі, ні в часі.

Слухай розмову повністю в ефірі Радіо Культура!