Заборона на відвідування шкіл та садочків дітям без щеплення: що робити батькам?

Заборона на відвідування шкіл та садочків дітям без щеплення: що робити батькам?

З першого вересня дітей, які не мають необхідних щеплень, можуть не пустити на навчання до шкіл та дитячих садків. Що робити батькам, які не встигають вакцинувати дитину або не хочуть цього робити розповіла Українському радіо голова громадської організації "Батьківський контроль" Оксана Макаренко.

"Ті батьки, які не встигли з якихось причин вакцинувати свою дитину, наприклад, якщо вона хворіла і вакцинація була заборонена, мають порадитися з лікарем, який дасть чіткий план, коли буде зроблене щеплення. Якщо ця дата буде вказана у довідці, дитину допустять до занять у школі", – розповіла Оксана Макаренко.

Якщо ж батьки мають принципову позицію не робити дитині щеплення, пояснює активістка, потрібно подавати заяву директору школи за місцем навчання, аби перевести дитину на домашнє навчання або на дистанційну форму: "Вам складуть план, будуть перевіряти домашні завдання. Це дозволено законом".

"Впровадження заборони для невакцинованих дітей відвідувати навчальні заклади пов’язана не з тим, що ми боремося за щеплення, а з тим, що переживаємо за здоров'я інших дітей. Ви можете мати право не вакцинувати власних дітей, але не можете наражати на небезпеку захворіти інших дітей. Адже колективний імунітет працює лише тоді, коли більшість дітей має щеплення. Якщо приходить великий відсоток дітей без щеплень, вони наражають на небезпеку хвороби й дітей, які вакциновані. При епідемії вони також можуть захворіти", – зазначає Оксана Макаренко.

Вона звертає увагу на те, що в Україні діє закон про освіту, в якому значно розширено можливості для навчання поза школою:. "Екстернатне навчання тепер можливе для всіх дітей і його можна оформити у кожній школі. Держава в свою чергу буде забезпечувати планами навчання". 

Нагадаємо, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та міністерка освіти Лілія Гриневич попередили, що з 1 вересня діятиме заборона на відвідування шкіл та садочків дітям, які не мають щеплень. Батькам нагадали, що вони або мають пройти вакцинування, або обрали інші форми навчання.

ФОТО: pixabay