Телефон збирає інформацію про вас навіть з відключеними WiFi та GPS – експерт з кібербезпеки

Телефон збирає інформацію про вас навіть з відключеними WiFi та GPS – експерт з кібербезпеки

Днями Facebook визнав, що прослуховував голосові повідомлення користувачів. Наскільки поширене "стеження" технологічних компаній за споживачами і як можна від цього захиститись, – розповів Віталій Якушев, експерт з кібербезпеки.

Віталій Якушев наголосив, що стеження за споживачами веде не лише Facebook, це – дуже поширене явище.

"У п’ятьох найдорожчих компаніях світу – Facebook, Apple, Amazon, Google та Microsoft – майже у всіх компаніях вже казали, що так, ми слухаємо ваші розмови, ми слухаємо голосові команди, які ви даєте голосовим помічникам, для того щоб надавати вам послуги. Так, їх приперли і змусили це визнати, але вони це вже сказали", – зазначив експерт.

Він додав, що певною мірою це навіть логічно, адже споживачі здебільшого користуються послугами цих компаній на безоплатній основі.

"У кібербезпеці є таке правило: якщо ви не сплачуєте за товар, то ви самі – товар. Якщо ви користуєтеся якимось сервісом безкоштовно, а ця компанія коштує декілька сотень мільярдів доларів, треба задавати собі питання, звідки вона ці кошти отримує. За рекламу, яку вона видає дуже якісно, а рекламу вона видає тому, що вона має доступ до ваших приватних даних. Вона зчитує усі повідомлення, усю інформацію", – розповів Віталій Якушев.

Втім споживач має право дізнатися, якою інформацією володіє про нього компанія, і навіть може вимагати видалення цієї інформації.

"Є держави, групи держав, наприклад, ЄС, які заводять нові законодавства, створюють GDPR – регламент з захисту персональних даних громадян ЄС, де вказано, що ми, хоча і не входимо до Євросоюзу, можемо, як користувачі, запитати у Фейсбука чи Гугла інформацію, яку вони про нас мають, а також можемо вимагати видалення цієї інформації з їхніх баз даних", – пояснив експерт.

Віталій Якушев розповів, що навіть якщо у вас будуть вимкнені системи GPS, WiFi, мобільного інтернету, інформацію про ваше місцезнаходження можна буде вирахувати через ваших друзів, які перебувають поруч.

"Є лише один варіант стовідсотковий – вийняти акумулятор з цього гаджета. Якщо ви відключаєте WiFi або GPS – інформація збирається за допомогою мобільного зв’язку", – пояснив він.

Нагадаємо, днями з’ясувалося, що Facebook залучав сотні підрядників, щоб розшифровувати голосові повідомлення користувачів мережі.

Фото pexels.com