В Україні діятиме ресурс, який надаватиме юридичну допомогу працівникам креативних індустрій

В Україні діятиме ресурс, який надаватиме юридичну допомогу працівникам креативних індустрій

В Україні невдовзі запрацює сайт, де будь-хто може знайти документи, лайфхаки щодо захисту прав, типові договори. Детальніше про це розповіла Наталія Гнатюк, адвокатка і спеціалістка з авторських прав.

Наталія Гнатюк розповіла, що перша версія онлайн-платформи запуститься уже найближчим часом.

"Це буде майданчик, який ми намагаємося зробити місцем зустрічі для працівників креативних індустрій. Це буде платформа, де люди зможуть отримати відповіді на найболючіші питання, створити між собою певний нетворкінг та спілкуватися, – анонсувала адвокатка. – Ми завантажимо великий перелік документів: там будуть зразки типових договорів, актів, заяв, які митці щоденно використовують у своїй діяльності".

Представників креативних індустрій розділили на різні категорії, що дозволить цілеспрямовано допомагати архітекторам, музикантам, музейникам, художника, дизайнерам тощо. Для кожного буде створена своєрідна "інструкція" на всі випадки життя, яка допомагатиме грамотно організувати свою креативну діяльність.

"Ідея та креативність – це лише частина успіху. Інша частина – це правильне оформлення, правильний супровід та організація, – розповіла адвокатка. – Сайт для нас – це лише частина великого проєкту "Про права", який ми зараз запроваджуємо разом з Українським культурним фондом. Цей проєкт триває уже два місяці. На своїй сторінці у Фейсбук ми даємо приклади кейсів щодо авторських прав, відповідаємо на запитання різних представників креативних індустрій".

Над створенням проєкту працює юридична компанія "Law Net".

Також 25-26 вересня у Києві відбудеться дводенний безкоштовний івент "Про права", де працівникам креативних індустрій розкажуть, як захищати свої права, якими нормами законодавства керуватись. Учасники події зможуть проконсультуватися стосовно особистих кейсів.