"Інклюзія – це про всіх": на освітньому курсі "Разом" розповідають, як взаємодіяти з дітьми з інвалідністю

"Інклюзія – це про всіх": на освітньому курсі "Разом" розповідають, як взаємодіяти з дітьми з інвалідністю

Інклюзія – це процес реального включення осіб з інвалідністю в суспільне життя. Загальний показник інклюзії в Україні становить 7%. Проект підтримки інклюзії в Україні діє у навчальному центрі Освіторія. Сьогодні стартував другий модуль навчання на освітньому курсі "Разом". Для кого цей курс, розповіла координаторка навчального центру Освіторії Наталя Каташинська

Наталя Каташинська розповіла, що це вже третій набір курсу "Разом". У рамках курсу можуть обговорюватись різні теми, і зазвичай організатори орієнтуються на запити аудиторії.

"У нас широкий діапазон тем: від психологічного супроводу родин в умовах інклюзії, законодавчого забезпечення інклюзивного навчання в школах до більш специфічної роботи з конкретними нозологіями, по роботі з нечуючими або незрячими дітьми, по роботі з дітьми з аутизмом або синдромом Дауна. Ми запрошуємо практиків, які працюють за цими напрямами, які укладали законодавство або є практикуючими спеціалістами", – поділилась координаторка.

Вона додала, що з кожним набором курсу змінюється контингент слухачів. На її думку, це свідчить про те, що на інклюзивність є запит у найрізноманітніших верств суспільства.

"Інклюзія – це про всіх, і у нас дуже різноманітна аудиторія. На першому курсі були переважно вчителі інклюзивних класів початкової школи, тому що для них це було дуже актуально минулого року. На другий курс у нас подавались вже навіть люди з-поза меж освітньої галузі. Це були працівники музеїв, які хотіли запроваджувати певні інклюзивні програми, це були шкільні психологи, корекційні педагоги, спеціальні педагоги і батьки", – пояснила координаторка.

Наталя Каташинська розповіла, що на третій курс, який триває зараз, подались багато батьків дітей з інвалідністю, тому що вони хочуть краще працювати зі своїми дітьми і розуміти їх.

Зараз на сторінці Освіторії триває реєстрація на третій модуль курсу "Разом".