Щоб побороти рейдерство в Україні, потрібні численні зміни законодавства – експерт

Щоб побороти рейдерство в Україні, потрібні численні зміни законодавства – експерт

В Україні може з’явитися система, що попереджатиме про рейдерські захоплення. За задумом, громадянам надходитиме смс-сповіщення про те, що їхнє майно переходить комусь іншому. Сергій Доротич, голова ВГО "Союз захисту підприємництва" розповів в ефірі Радіо Промінь, чи буде така система ефективною.

Сергій Доротич зазначив, що смс-інформування навряд зможе побороти проблему рейдерства кардинально, адже процес передачі нерухомого майна у нотаріуса або реєстратора триває буквально кілька годин, і за цей час жертва рейдерів може просто не побачити смс-повідомлення.

"Ми розуміємо, що мобільне покриття є не на усій території України. У людини може бути вимкнений телефон, вона може бути у відрядженні або на відпочинку, не мати з собою мобільного телефона… Тому у експертів, які долучалися до проблеми рейдерства це викликає швидше сміх", – пояснив він.

На думку експерта, нововведення дійсно може допомогти лише незначному відсотку громадян, які, побачивши смс, встигнуть звернутися до правоохоронних органів та призупинити процес передачі майна. Іншим же доведеться, як і раніше, відстоювати свої права у суді.

"А судова система найбільше зараз потребує реформування. У нас суди заангажовані, корумповані, судді виносять неправомірні рішення і не несуть жодного покарання", – стверджує Сергій Доротич.

І хоча незначній кількості громадян смс-інформування дійсно допоможе, для того, щоб побороти проблему рейдерства, системі потрібні суттєві зміни, вважає експерт.

"Потрібні численні зміни у законодавстві, де розбиратиметься кожен конкретний випадок, вихолощуватимуться норми, подвійні трактування та неточності, які зараз існують у законодавстві і дають змогу рейдерити, відбирати нерухоме майно у підприємців та пересічних громадян", – підсумував Сергій Доротич.

Раніше адвокатка пояснила, чим відрізняються договори довічного утримання та дарування, та чим варто керуватись при передачі квартири іншій особі.