День шульги: чи є ліворукість ознакою геніальності і хто з відомих музикантів був лівшою

День шульги: чи є ліворукість ознакою геніальності і хто з відомих музикантів був лівшою

Сьогодні, 13 серпня, відзначається Міжнародний день шульги, започаткований він 1976 року організацію Left-handed International і проголошений 1984 року. Цього дня прагнуть привернути увагу дизайнерів, виробників і продавців до необхідності враховувати зручності шульг. Більше про цей день, а також про відомих шульг слухайте в ефірі Радіо Культура.

За статистикою, кожен сьомий житель Землі — лівша. Їхньою особливістю є те, що права півкуля мозку в них домінує над лівою. Права півкуля відповідає за інтуїцію, образне мислення та всі передумови до художньої творчості, а у лівій сконцентровані механізми аналітичного, абстрактного мислення, а це створює умови до наукового підходу.

Серед митців, письменників, художників, вчених і музикантів дуже шульг: письменники Марк Твен, Ганс Християн Андерсен, Франц Кафка, Лев Толстой, Льюїс Керрол, так званими ліворукими вивченими були Альберт Ейнштейн, Нікола Тесла, Ісаак Ньютон, подружжя П'єр та Марія Склодовська-Кюрі,.

Які імена шульг подарувала нам музика? У класичній музиці знаменитими лівшами були композитори Шопен, Прокоф'єв, Рахманінов, Моцарт, Бетховен і Паганіні. Серед сучасних музикантів-шульг — двоє учасників The Beatles ударник Рінго Старр і Пол Маккартні, якого визнали найкращим гітаристом 20 століття, що грає лівою рукою.

Легендарна пісня Yesterday, записана 1965 року для альбому Help! була з часом виконана Полом Маккартні соло під акустичну гітару у супроводі струнного квартету. Вперше після тривалої перерви він сам проспівав її і зіграв лівою рукою на гітарі.

 

До речі, гра на фортепіано — це спосіб для шульг зміцнити слабшу, праву руку. Граючи на фортепіано, переносячи фактуру з однієї руки в іншу, варіюючи аплікатуру або використовуючи інші методичні прийоми, піаніст-шульга компенсує роботу рук і може знайти для себе зручну форму рухового комфорту. Цікаво, що в музичній літературі, зокрема у фортепіанній, існує багато творів написаних спеціально для лівої руки, це твори Шопена, Рахманінова.

 Пол Маккартні в центрі, фото - www.paulmccartney.com