Підвищення пенсій у 2020 році відбудеться, ресурси для цього є — депутатка від "Слуги народу"

Підвищення пенсій у 2020 році відбудеться, ресурси для цього є — депутатка від "Слуги народу"

Які переваги солідарної пенсійної системи, коли та чи запрацює в Україні пенсійна реформа, яка впровадить накопичувальну систему та чи відбудеться у 2020 році підвищення пенсій розповіли Українському радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко та обрана народна депутатка України від партії "Слуга народу" Галина Третьякова.

0:00 0:00
10
1x

"Яка взагалі різниця між солідарною та накопичувальною системою? Солідарна система — це та система, в яку всі сплачують свої податки, ЄСВ. За рахунок нього відбувається перерозподіл і по досягненню пенсійного віку кожен отримує свою частку. Що стосується накопичувальної системи, то це власні кошти громадян, які вони, а частково й роботодавець та деколи держава, як, наприклад, у Вірменії, додають в це накопичення. Право як накопичувати і де залишається за громаднянином, якщо він не делегує це повновадження іншим. Кошти, які акумулюються, обраховуються з точки зору того, чи можна зробити з них пожиттєву пенсію", — розповідає Галина Третьякова.

Марія Репко в свою чергу додає: "Солідарна система — це коли ви зі своїх грошей платите пенсію свої мамі: з вашої зарплати відраховується ЄСВ, фонду немає, вони одразу збираються і розподіляються між пенсіонерами. Плюси: з кожною кризою заробітна плата виростає разом з інфляцією, що підтягує пенсію. Це виключає ситуацію, коли сталась криза і всі ваші заощадження знецінились".

Читайте також: Що варто знати про юридичні аспекти нарахування пенсії — роз’яснення юриста

Саме тому, за словами експертки, основна проблема накопичувальної системи полягає у кризах: "Коли починають говорити про цю систему та те, що люди будуть інвестивувати самі в себе, прапляється 2008 чи 2014 рік".

"Я не знаю прикладів, щоб на довгих накопиченнях втрачалися більше 2-3%, за винятком депресії у США", — апелює Галина Третьякова.

"Чи захищає нас солідарний рівень? Ні, адже зараз забезпечення йде на рівні 20% доходів, хоча раніше було хоча б 60%. Ми індексуємо пенсію вручну, тому рівень забезпечення падає. Наступні генерації пенсіонерів будуть отримувати все менше і менше", — говорить нардеп від "Слуги народу".

"Уряд Гройсмана заклав, що пенсія буде зростати на суму зростання рівня інфляції та зростання реальної заробітної плати. Тому вони поділили коефіціент: пенсія зростатиме на суму, з якої 50 % — це зростання інфляції та 50 % — зротання з/п. Я погоджуюся, що виплати, які отримують з солідарної пенсійної системи, малі, але в таких нестабільних економіках, як наша, вона необхідна. Була чудова ідея Світового банку, яку я не знаю, що заважає зараз запровадити: продовжити фінансувати з бюджету якийсь мінімальний рівень, а решту віддати на страховий", — розповідає Марія Репко.

Галина Третьякова у свою чергу наголосила, що хоч партія "Слуга народу" й розглядає впровадження накопичувальної пенсійної реформи, підвищення, заплановане урядом Володимира Гройсмана, відбудеться: "Підвищення пенсій буде, ми закладаємо це в державний бюджет. Ресурси для цього є".

Нагадаємо, у чинному уряді Володимира Гройсмана анонсують підвищення пенсій у 2020 році, зокрема мінімальної до рівня 1700-1750 гривень.

ФОТО: Українське радіо