Як обрати якісний мед відповідно до нових вимог — коментує бджоляр

Як обрати якісний мед відповідно до нових вимог — коментує бджоляр

Бджоляр Валерій Курейко в ефірі Українського радіо порадив, як обрати якісний мед відповідно до нових вимог, запроваджених Міністерством аграрної політики та продовольства.

Наказ Міністерства аграрної політики показує, що натуральний мед — це мед без будь-яких домішок. Раніше зазначали, що мед може бути з домішками. З лютого 2020 року на етикетках має бути обов’язково зазначено, що це саме натуральний мед, а також його походження (регіон).

З іншого боку, є мед для кондитерських виробів. Передбачено, що такий мед під час приготування нагрівається. Він не є натуральним. Покупець має чітко розуміти, що той мед, який був нагрітим, не є натуральним

Ми рекомендуємо купувати мед саме у бджолярів, які дбають про свою репутацію, і не додають у мед домішки. Оскільки коли мед потрапляє до других чи третіх рук для переробки, відбувається фальсифікація. Щодо базарів, то я б не радив там купувати. Принаймні не купуйте вздовж дороги, коли це дешевий мед, коли людина торгує і овочами, і медом.

Крім того, мед не має бути рідким. Він справді має консистенцію. умовно кажучи, він має білий, жовтий чи коричневий колір. Якщо вам пропонують червоний чи зелений мед, як-от на Закарпатті зараз пропонують туристам, то не вірте цим людям.

Зазначимо, з 6 лютого 2020 року набудуть чинності нові вимоги до меду, що були затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Документ встановлює вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу забезпечити безперешкодне функціонування ринку та запобігати підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

Фото — pexels.com