Відкриття ринку землі не буде у січні 2020 року — адвокат

Відкриття ринку землі не буде у січні 2020 року — адвокат

Згідно з заявами представників Офісу президента, відкриття ринку землі не буде саме 1 січня 2020 року, переконаний заступник голови комітету земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський. Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Ми бачимо зараз дуже чіткі наміри президента та його команди відкрити ринок сільськогосподарських земель, проте на сьогодні ми не розуміємо, не бачимо концепції, за якою буде працювати цей ринок. Яка концепція буде прийнятною для нового парламенту не зрозуміло", — зазначив Віктор Кобилянський.

Кобилянський наголосив, що, згідно з заявами представників Офісу президента, відкриття ринку землі не буде саме 1 січня 2020 року.

"Слід зазначити, що відкриття ринку землі з 2020 року не означає відкриття саме з 1-го січня 2020 року. За заявами представників Офісу президента, йдеться про те, що з моменту прийняття закону до моменту набрання чинності цим законом потрібно місяців 9 для того, аби все підготувати", — сказав він.

Читайте також — Андрій Мартин про ринок землі: земля повинна належати тому, хто її обробляє

Зазначимо, заступник глави Офісу президента Олексій Гончарук допускає розблокування ринку землі до кінця 2019 року.

Нагадаємо, Верховна Рада продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 2020 року.

Мораторій було введено у 2002 році. Такий крок пояснили побоюванням виникнення хаосу на ринку землі. Адже після того, як 1999-го колишнім працівникам колгоспів та радгоспів були виділені власні земельні паї, якими вони могли вільно розпоряджатися, цей ринок тоді лише почав формуватися. Цей захід втілювали на п’ять років як тимчасовий крок, але після завершення дії першого мораторію парламент щороку його продовжує. 

Фото — pexels.com