Як розпізнати інсульт — пояснює біологиня

Як розпізнати інсульт — пояснює біологиня

Про те, як упізнати інсульт говорили в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура.

Що таке інсульт? Це порушення кровообігу в мозку і наслідок розриву або закупорки кровоносної судини. У результаті, ділянка мозку недоотримує кисень і може загинути.

У разі інсульту важливо якнайскоріше надати медичну допомогу. Операція з видалення тромбу чи тривале встановлення крапельниць не потрібна, запевняє Міністерство Охорони Здоров’я. Інсульт — це невідкладний стан, коли негайно слід звернутися по медичну допомогу. Зволікання вбиває.

Отже, як впізнати інсульт?

По-перше. Обличчя. Попросіть людину посміхнутися, показати язика. У разі інсульту це часто неможливо зробити. Куточки рота бувають опущені або обличчя втрачає симетрію.

Мова. Спитайте ім’я, який день тижня. Раптом сплутана мова, нерозбірлива, важко добрати слова? Набирайте 103.

Рука. Попросіть підняти праву руку, ліву, витягнути руки перед собою. Чи немає оніміння в кінцівках?

Головний біль, запаморочення, нудота? Це також можуть бути ознаки інсульта. Якщо є хоча б одна із цих ознак, особливо, якщо перед цим був високий тиск, негайно викликайте невідкладну допомогу! Кожна секунда важлива, аби не було важких ускладнень.

Інсульт може статися в будь-якому віці і не обов’язково через стрес. Важливо підтримувати здорову вагу, бути фізично активними і збалансовано харчуватися.

Фото - pixabay.com