До 109-річчя з дня народження Адонірана Барбози: бразильский геній, який писав самбу для простих людей

До 109-річчя з дня народження Адонірана Барбози: бразильский геній, який писав самбу для простих людей

Про бразильського співака Адонірана Барбозу, якому 6-го серпня могло б виповнитися 109 років, та його визначну для світу музики творчість згадували в ефірі Радіо Культура.

6-го серпня виповнюється 109 років з дня народження бразильского співака Адонірана Барбози, який подарував світові хіти "Saudosa maloca", "Joga a chave", "Trem das Onze".

Барбоза написав багато запальних пісень у стилі самби. Головною темою були проблеми бідних верств населення Сан-Пауло та бідних італійських емігрантів.

У текстах його пісень змальовувалося життя низькооплачуваних працівників, безробітних та бродяг.

Дуже характерною є мова творів Адонірана Барбози. На відміну від співаків самби попередніх часів, що завжди використовували формальну португальську мову людей з вищою освітою, тексти пісень Адонірана написані реалістичною мовою бідніших класів суспільства Сан-Паулу.

Він казав: "Я писав самбу лише для простих людей. Саме тому я писав пісні невірною португальською, бо саме цією мовою розмовляють прості люди. Крім того, я відчуваю, що така мова покращує самбу".

Його першим хітом була пісня "Saudosa maloca" — "Спогади про нетрі" 1951-го року.

Наступний успіх Барбози був пов'язаний із піснею "Joga a chave" — "Кинь мені ключ", 1962-й рік. Ця пісня була навіяна його власним досвідом пізно приходити додому і знаходити двері, які зачинила його дружина Матільда.

Пісню "Trem das Onze" — "Поїзд о 11:00", 1964-й рік, визнано однією з найкращих пісень в стилі самби.

Весь ефір слухайте тут

Адонірана Барбозу. Фото Facebook