Порятунок від медуз на морському відпочинку — поради імунолога

Порятунок від медуз на морському відпочинку — поради імунолога

Чорне і Азовське моря заполонили медузи — відпочивальники скаржаться у соцмережах, що їх багато у воді і на пляжах, через що купатися страшно і неприємно. Про можливі реакції організму на контакт із медузою розповів в ефірі Радіо Промінь кандидат медичних наук, лікар-імунолог Олег Назар.

"Якщо особа схильна до алергії, особливо інсектної — на ужалення комахами, то контакт з медузами може викликати або алергічний дерматит, або зниження артеріального тиску, викликати стан, який передує втраті свідомості", — говорить лікар.

Однак люди, які приїхали відпочивати, навряд чи стримаються від того, щоб зайти у воду.

"Якщо неможливо уникнути контакту, треба перед заходом до води вживати антигістамінні препарати — як профілактику. Це може бути звичайний антигістамінний препарат, але бажано другого-третього покоління — без седативного ефекту. Небажано приймати засоби, які викликають сонливість", — радить Олег Назар.

Якщо дійсно був контакт із медузою, то можуть з'явитися висипи на шкірі, або навіть алергічний набряк. Лікар радить промити уражену ділянку чистою водою, обробити спиртом і знову ж прийняти антигістамінний препарат. 

Якщо людина схильна до алергії, такі препарати потрібно брати з собою на відпочинок завжди.

Імунолог застерігає від прикладання медуз до тіла безконтрольно просто на пляжі з лікувальною метою. Це може бути небезпечним, адже лікувальні властивості, яких можна досягнути в спеціальних закладах (покращення кровообігу тощо), потрібно використовувати дозовано і під наглядом фахівців.

Фото: YouTube