Колишній юрист заснував ферму устриць і викладає в "Устричному університеті"

Колишній юрист заснував ферму устриць і викладає в "Устричному університеті"

Сьогодні, 5 серпня, у всьому світі відзначають День устриць. Засновник першої устричної ферми в Україні "Устриці Скіфії" Андрій Пігулевський в ефірі Радіо Промінь розповів про те, в чому унікальність та які переваги українських устриць.

Андрій Пігулевський — за фахом юрист, але вже близько 8 років вирощує устриць на Тилігульському лимані у Миколаївській області. Киянин, він залишив столицю заради улюбленої справи. 

"У цьому бізнесі немає випадкових людей — це потрібно дійсно любити на сто відсотків", —  стверджує фермер.

Досвіду Андрій Пігулевський набирався у Франції, ця країна підкорила його своїм підходом до роботи:

"Для мене найголовніше — це те, що навіть у заможній Європі не бояться працювати руками. Устричний бізнес — це сімейний бізнес, котрий передається з покоління в покоління. Я мрію, що одного разу я зможу передати свою ферму своїм дітям".

Особливими перевагами своїх устриць Андрій Пігулевський називає свіжість, адже їх доставляють дуже швидко, на відміну від закордонних.

"Це найсвіжіші устриці, які можна знайти в радіусі тисячі кілометрів. Якщо ви куштуєте мої чорноморські устриці, то їм максимум два дні. А імпортованим устрицям мінімум тиждень — поки їх доставили. Для устриці (а ми їмо її живою) обходитися без води — це стрес, і з кожним днем транспортування вона втрачає свої смакові якості", — застерігає виробник.

Свіжі устриці мають цікавий післясмак — мікс огірка з кавуном. Андрій стверджує, що цей смак вдається зберігати завдяки чистій лиманській воді. 

Людям, які б хотіли займатися устричною галуззю бізнесу, фермер пропонує навчання за його програмою "Устричний університет", з якою він їздить Україною.

"З цією програмою я об’їздив майже всі великі міста України. Ми співпрацюємо з Херсонським аграрним університетом, і до нас заїжджають студенти з факультету аквакультури, сподіваємося, що незабаром будуть учні і зі всієї України".

Фото - pinterest.ch