Чому зміцнюється гривня – пояснює економіст

Чому зміцнюється гривня – пояснює економіст

Українська гривня цього тижня оновила свій максимум щодо долара США за 3,5 роки: Національний банк України встановив на 31 липня курс долара 25 гривень 9 копійок. Востаннє на такому рівні гривня перебувала в січні 2016 року. Які причини зміцнення гривні розповів Українському радіо у програмі "Економ-варіант" економіст, доктор економічних наук, член ради Національного банку України Василь Фурман.

"Є низка фундаментальних факторів, що впливають на курс української гривні. Нагадаю, що Національний банк тримає плаваючий курс долара, коли його вартість визначає ринок. Основний фактор, що впливає на курс зараз – це, перш за все, нерезиденти, які сьогодні активно купують облігації внутрішньодержавної позики (ОВДП). Яким чином це відбувається? В них є долари, вони обмінюють їх на гривні і купують за них ОВДП. Портфель нерезидентів з початку року зріс до 80 мільярдів гривень станом на зараз", – розповідає економіст.

Другий фактор, за його словами, це високі ціни на український експорт і дуже гарний врожай, який Україна отримає в цьому році: "Після продажів на український ринок зайде валютна виручка". 

Щодо облігацій внутрішньодержавної позики, які критикують за дуже високу ставку, економіст зазначає: "З одного боку ми платимо сьогодні високу дохідність по ОВДП, Мінфін мав би зменшувати їх дохідність, особливо враховуючи, що вони бачили прогноз рівня інфляції. Але з іншого, ми дуже сильно відрізняємось сьогодні від країн, з якими нас порівнюють, наприклад, Німеччини. В нас на перше місце виходить питання структурних реформ економіки: митної, фіскальної і т.д.".

"Чи йде зміцнення гривні на користь людям: однозначно так. Адже, до прикладу, люди, які купують турпутівки, знають, що ті мають прив'язку до долара, тому вони виграють. Та ж сама ситуація з імпортерами: зараз завозиться багато імпортної продукції і люди, які отримують заробітну плату в гривнях, купуючи якусь техніку, платитимуть за неї менше".

Слухати повний ефір.

ФОТО: pixabay