Говорити, бути почутими, бути тим, ким хочеться: мисткиня про проект інтеграції дітей з окупованих територій до мирного життя

Говорити, бути почутими, бути тим, ким хочеться: мисткиня про проект інтеграції дітей з окупованих територій до мирного життя

Активісти створили освітній проект "The Future of Europe", де українські підлітки з окупованих територій та їхні однолітки із Західної Німеччини шукатимуть себе, переосмислюватимуть минуле, проектуватимуть спільне бачення майбутнього. Генеральна менеджерка Міжнародного освітнього соціально-культурного проекту "The Future of Europe" Євгенія Відіщева та оператор цього ж проекту, автор документального фільму Орхан Набієв в ефірі Українського радіо в програмі "Активізація" розповіли про мету проекту і документального фільму, та про те, як мистецтво допомагає реінтегруватись дітям та підліткам з окупованих територій до мирного життя.

Ведуча:

Людмила Тягнирядно

"Ми дуже мало знаємо про Європу. Більша частина підлітків, які є учасниками нашого проекту, не виїжджали за межі своєї області чи країни. У нас мало точок контакту. У цьому проекті нам важливо зустрітися з Європою, відчути її, інтегруватися в неї і поговорити про майбутнє", — зазначила Євгенія Відіщева.

"Мистецтво змінює світ. Крім цього проекту, у нас стоять у черзі ще декілька. Мені дуже хочеться, аби у цих учасників все було добре. Мені важливо дати можливість учасникам проекту говорити, бути почутими, дати можливість бути тим, ким хочеться бути, бо підлітки з прифронтових зон є талановитими і хочеться показати їхній талант світу", — додала активістка.

Відіщева зазначила, хто став учасниками проекту та що передбачає участь у цьому проекті.

"Це проект про створення діалогу між підлітками з України та підлітками з Європи, а саме Кельну, Німеччини. Це проект про те, як ми уявляємо спільне майбутнє, як ми можемо або не можемо його досягати. Це дослідження себе та дослідження наших стремлінь. Учасниками проекту стали 15 підлітків з Донецької та Луганської областей. Першим етапом був відбір, а з наступного тижня вже починається другий етап. Ми їдемо до Німеччини на тиждень, і там ми будемо писати п’єси, в яких будемо говорити про різні теми, які цікавитимуть нас у майбутньому. Там вони напишуть текст, який  у серпні разом з театральними менторами перетвориться на театральну виставу, і з якою вони поїдуть у тур містами України", — сказала вона.

Автор документального фільму Орхан Набієв розповів про тематику фільму.

"Я бачу своїм головним завданням передати оцей момент, коли підлітки, які приїхали та побачили інший бік драматургії, коли може бути все по-іншому, не так, як у нас тут, а там десь, про яке всі кажуть, але не розуміють, яке воно. Саме цей момент хочеться передати у кіно. Німеччина — це центр мистецького руху. Цим підліткам дуже сильно пощастило опинитися у цьому проекті і побачити світ", — сказав він.

Прослухати повну версію.

На фото — Євгенія Відіщева та Орхан Набієв