ТОП-10 найпопулярніших спеціальностей серед вступників: експерт ринку праці розповів про їхні перспективи

ТОП-10 найпопулярніших спеціальностей серед вступників: експерт ринку праці розповів про їхні перспективи

Провідний експерт ринку праці Сергій Марченко  переконаний, що нинішні абітурієнти роботу в Україні знайдуть.  Про те, яких фахівців потребує український ринок праці, що є основною проблемою української вищої освіти і які перспективи матимуть студенти, які обирають популярні спеціальності, він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"В Україні абітурієнти роботу знайдуть, в Україні є робота. Проте філологію, право варто розглядати як базову освіту, з якою молоді люди будуть далі розвивати свою кар’єру. Найголовніше, що дає університет, це вміння вчитися. Я не думаю, що Україні щороку треба 65 тисяч філологів. Просто хтось піде працювати вчителем, хтось піде працювати у суміжні сфери, наприклад, журналістику, редагування, піар", — зазначив Сергій Марченко.

Експерт ринку праці зауважив, що проблемою української вищої освіти є те, що молоді люди вступають туди, куди кажуть батьки.

"Мабуть, основна проблема української вищої освіти полягає у тому, що молоді люди вступають туди, куди кажуть батьки. У більшості випадків українські батьки оплачують своїм дітям освіту, і це відрізняється від практик західного світу. Наприклад, у Штатах молода людина сама бере кредит на свою освіту, і коли вона закінчує ВНЗ, вона не може сидіти без роботи", — сказав він.

Інфографіка — МОН

Марченко додав, що "наш ринок праці зараз має збиткову кількість працівників, саме тому українці їдуть за кордон".  

Експерт також прокоментував, яких фахівців потребує український ринок праці.

"Мабуть, я не помилюся, якщо виділю окремо ІТ (інформаційні технології). І їх вимагає не стільки український, скільки глобальний ринок праці. Українські ІТ-шники працюють для клієнтів у всьому світі. Саме тому будь-які кризи, які бувають в Україні, практично не впливають на український ІТ-сектор. Чим більше ІТ-бізнесу в Україні, тим краще це для економіки і для суспільства у цілому", — сказав він.

Зазначимо, Міністерство освіти і науки опубліковувало ТОП-10 спеціальностей за кількістю поданих заяв: філологія,  право, менеджмент, комп’ютерні науки, середня освіта, журналістика, економіка, інженерія програмного забезпечення, психологія, медицина.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com