"Палеозой в українській політиці залишається у минулому": зоополітологи підвели підсумки виборів

"Палеозой в українській політиці залишається у минулому": зоополітологи підвели підсумки виборів

В Україні у неділю, 21 липня, відбулись позачергові вибори до парламенту. Відповідно до результатів Національного екзит-полу, до Верховної Ради проходять 5 партій, ЦВК підраховує голоси. Підсумки голосування в ефірі програми "РанокПРО" на Радіо Промінь підводили зоополітологи Антон Суслов, Станіслав Шулімов та директор Школи політичної аналітики НаУКМА Максим Яковлєв.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Ярина Скуратівська

Ярина Скуратівська: — Як би ви визначили ситуацію, яка складається з результатами виборів? Ночами вам сняться зебри?

Максим Яковлєв: — Навіть не зебри, а жирафи. У неділю я лягав з надією, що не буде монокоаліції.

Виявляється, що у жирафів період спарювання, на відміну від багатьох інших тварин, розтягується протягом року. Щоб визначити готовність до спарювання, самець підходить до самиці, буцькає її в стегно, вона бризкає йому порцію своєї сечі, яку він пробує на смак, щоб визначити, чи може вона завагітніти. Це такий тест на вагітність або на створення коаліції, залежить від того, як інтерпретувати.

Так от я, лягаючи спати, думав, що можливо побризкають у якийсь бік якісь політичні сили, щоб з’ясувати, з ким можна створити коаліцію.

Випадок монокоаліції — це акт самовдоволення, щоб не вживати якогось грубого слова на кшталт "партійного онанізму". Я все-таки лягав з надією, що щось до ранку зміниться. Але враховуючи, так би мовити, вісті з наших саван і полів, все-таки жирафів не буде.

ЯС: — Чи не можна тоді це однопартійністю назвати?

Максим Яковлєв: — Ні, тоді це диктатура. Монокоаліція усе-таки звучить краще. Встановити в Україні монодиктатуру партії, яку дуже складно аналізувати на ідеологічний предмет — мається на увазі "Слуга народу" — така загроза дійсно є.

Мені дуже не подобається у політологів певна ідея про те, що нам потрібна у парламенті певна опора, щоб президент спускав певні закони, а ця тусовка їх масово штампувала.

ЯС: — А хіба це не схоже на те, як у сусідній Білорусі до влади приходив молодий Лукашенко? За нього голосувала більшість, він обіцяв боротьбу з корупцією, різними підкилимними іграми, і ми бачимо, що зараз у Білорусі. А все починалось дуже красиво.

Максим Яковлєв: — Я згадав інший вид в зоології. Є такі офіури, вони ж називаються змієхвостки. Усі ми знаємо, як виглядає морська зірочка. А тепер уявіть, що ідея така сама, зірочка — немає корупції, все інше — тільки замість хвостиків довгі волохаті змії. Відповідно, вже картинка не така весела.

Офіури відомі з часів палеозойської ери. Це якщо говорити про пана Лукашенка. Це настільки давні речі… Слава Богу, в Україні палеозой трошки відходить. Як ми знаємо, пан Звягільський не проходить у парламент нарешті, тож певний палеозой залишається у минулому.

Якщо дивитися на якісь такі древні палеозойські приклади, що "хтось прийде — порядок наведе", пообіцявши поборотись з корупцією — це більше нагадує морську зіроньку з волохатими зміями замість красивих лапоньок.

Станіслав Шулімов: — Мені здається, що не все так погано, але однопартійність чимось таки загрожує. Зокрема у програмі "Слуги народу" було неоднозначно виділено, що партія планує законодавчо підтримати ініціативу президента там, там, там і там. Наскільки я пам’ятаю, коли Петро Порошенко став президентом, і Блок Петра Порошенка потім йшов до парламенту, БПП не прописував такого у своїй програмі.

ЯС: — Можливо, це сприятиме більш швидкому вирішенню питань, які довго були розтягнутими в часі…

Станіслав Шулімов: — Головне, щоб питання вирішувались, а не "рішались".

Ольга Бабчук: — За попередніми прогнозами, у парламенті опиниться 247 представників партії "Слуга народу". Чи дійсно серед них може бути одностайність у прийнятті рішень для підтримки президента?

Максим Яковлєв: — Може. Тільки лінивий не прокоментував, що це дуже строката політична сила, де всередині можливі свої центри впливу, вона буде складнокерована як коаліція. Наступний момент — ми не можемо зрозуміти, у чому полягає сама ідеологія партії. Про лібертаріанство — це або невігластво, або чийсь дурний жарт. Тому треба просто подивитися, як це все буде функціонувати.

Щодо функціонування — я знову "вдарюся" в комашок. Днями я прочитав про прекрасних березових гусениць. Це гусениці метеликів серпокрилих. Щодо серпокрилих — ми маємо радіти, що у нас декомунізація, і серпокрилих у парламент не зайшло. Хоча вони досі є, і до трьох відсотків у різних цікавих партіях набирали.

Так ось, чим ці березові гусениці відрізняються: вони для того, щоб покликати до їжі своїх братів-сестер, створюють вібрації ротом та анусом. У деяких джерелах можна прочитати, що вони створюють колективні барабанні сесії своїми анальними сегментами. Це важко собі уявити, так само, як ідеологію деяких партій у нашому новому парламенті. Таким чином вони закликають до їжі.

Я сподіваюсь, що їжа для роздумів і для формування порядку денного у нашій країні усе-таки у найбільшої фракції буде, і я сподіваюсь, що це буде щось змістовне. Тому що, не будемо забувати, що личинка латиною буде "лярва" (larva), і наш народ дуже швидко згадає латину, якщо у найближчий час не буде якихось змістовних і корисних країні рішень.

Слухайте розмову повністю в ефірі Радіо Промінь!

Випуски Парламентського бестіарію читайте тут:

Серія 1. Тигрюля Змієподібна

Серія 2. Панда Голосиста

Серія 3. Грицевус Міноборонівський

Серія 4. Броненосець Шоколадний

Серія 5. Вуглерій Зажиттєвий

Серія 6. Вілкулець Хозяйственницький

Серія 7. Півень Короволюбний

Серія 8. Смешок Контррозвідувальний

Серія 9. Зебра Новоприйдешня

Серія 10. Стратегайчик Вінницемерівський